Brandvæsen

Brandslukning fra luften kan blive en realitet i Danmark

Beredskabsstyrelsen og Forsvarets Eskadrille 722 har testet en “Bambi-bucket”, der mange steder i verden anvendes til at slukke skovbrande fra luften ved hjælp af helikoptere. Den særlige spand, som helikopteren fremfører, kan rumme 2.000 l. vand. Konceptet er aldrig tidligere blevet brugt i Danmark, men det kan ændre sig i takt med de længere tørkeperioder, vi oplever.

Præhospital

Flyvende ambulance anvendt til evakuering af skadet soldat

Forsvarets Intensive Care Air Transportation Team sikrer, at skadede, syge og sårede soldater, der bliver skadet i tjenesten, kan komme sikkert hjem til Danmark. I mandags rykkede evakueringsteamet ud igen. Her satte Forsvarets flyvende ambulance kurs mod Færøerne for at evakuere en soldat, der var blevet skadet under tjeneste. Luftevakueringen blev løst med en ambulance i lastrummet på en Hercules C130J.

Præhospital

Piranha 5 erstatter formentlig de ældre PMV’er i det bornholmske vinterberedskab

På Bornholm har man en særlig organisering af vinterberedskabet, hvor frivillige fra det lokale hjemmeværn har ansvaret for at assistere ambulancetjenesten og politiet. Det sker med ældre pansrede mandskabsvogne af typen M113. Men M113 er under udfasning, så i år bliver formentlig sidste sæson med M113. Forsvaret forventer, at de nyere Piranha 5’er skal overtage opgaven.

Autohjælp

Forsvaret sender fire-årig autohjælpskontrakt i udbud

En af de større autohjælpskontrakter i Danmark er nu sendt i udbud. Det er Forsvaret, som ønsker at indgå en fire-årig kontrakt på autohjælp til Forsvarets køretøjer i Danmark og resten af Europa. Den kommende leverandør skal kunne tilbyde autohjælp til alle hjulkøretøjer med en brutto køretøjsvægt på op til 110.000 kg.

Autohjælp

Forsvaret starter forberedelserne til stort autohjælpsudbud

Endnu en stor autohjælpskontrakt er på vej i udbud. Denne gang handler det om autohjælp til Forsvarets og Beredskabsstyrelsens køretøjer i Danmark samt i forbindelse med Forsvarets rejser i Europa. Der er tale om en rammeaftale med en anslået værdi på 8,5 mio. kr., og i første omgang ønsker Forsvaret at undersøge markedet. Selve udbuddet planlægges at starte i maj.

Brandvæsen

Forsvaret vil købe otte nye brandkøretøjer

Forsvaret vil anskaffe otte nye brandkøretøjer, som skal anvendes ved øvelser, hvor brugen af skarp ammunition kan medføre naturbrande. Hidtil har Forsvaret anvendte særligt indrettede udgaver af den pansrede M113-mandskabsvogn, men de er under udfasning på grund af alder. De nye køretøjer skal være terrængående, men ikke nødvendigvis bæltedrevne.

Præhospital

Forsvaret: Nødraketter er til nødsituationer – ikke til sjov

Nødraketter er 112 til søs, men igen i år har Forsvarets Operationscenter indsat helikoptere eller redningsbåde efter at have fået anmeldelser om nødraketter, der i sidste ende viste sig ikke at være tegn på en ulykke.  I værste fald kan nødraketter, der bliver fyret af uden grund eller for sjov, tage ressourcerne fra redningsoperationer, hvor folk har brug for hjælp.

Brandvæsen

Styrket samarbejde ved hændelser med farlige stoffer

Hændelser med kemiske, biologiske, radiologiske, nukleare eller eksplosive stoffer – også kaldet CBRNE – kan medføre omfattende konsekvenser for samfundet. Derfor styrker Forsvaret og Beredskabsstyrelsen nu samarbejdet på området. Det øgede samarbejde skal styrke det samlede beredskab og skabe større tryghed for borgerne.