Debat: Redderne har behov for klarhed om mødetider

Efter det nylige udbud af ambulancekørsel i Region Hovedstaden, så har redderne behov for en afklaring om deres fremtidige mødetider. Skal de fremover møde kl. 06 i stedet for kl. 08? Skal de kun arbejde nat? Eller kun dag? Redderne bør få et varsel på seks måneder, inden nye mødetider bliver en realitet, skriver Mikkel Andersen, der er formand for 3F Frederiksborg, i dette debatindlæg.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til BeredskabsInfo. 

Af Mikkel Andersen, formand, 3F Frederiksborg

For langt de fleste af os er planlægning og tidsstyring essentielle for at få hverdagen til at hænge sammen. Når de muligheder bliver hevet ud af selv samme hverdag, så har det store konsekvenser på kort og langt sigt.

Det pres udsættes redderne i Region Hovedstaden lige nu for. Grunden findes i det netop afsluttede udbud i regionen.For her er der endnu ikke afklaring for mødetider. Sagen kunne lige så godt være taget ud af en dårlig komedie, men det er den skinbarlige sandhed. Desværre.

Når udbuddets aftalte elementer skal rulles ud, så er det lige nu uden, at redderne i ambulancerne ved, hvornår de får oplyst deres mødetider. Er det med det normale varsel eller tager man hensyn til, at det netop overståede udbud også har haft store ændringer i organisation og lokation?

Ændringer må ikke komme som lyn fra en klar himmel

Forestil dig, hvis du skal møde på arbejde på mandag og ikke aner, om du kan aflevere/hente dine børn inden for daginstitutionens åbningstid. Om du skal møde kl. 06 i stedet for 08. Om du kan nå fodboldkampene med vennerne. Om du pludselig kun arbejder nat. Eller dag.

Vi er så styret af tid og planlægning, at så fundamentale ændringer hverken må eller skal komme som lyn fra en klar himmel. Det er altødelæggende for reddernes psykiske arbejdsmiljø.

Hvis du ikke var klar over det, så er konsekvenserne af et dårligt psykisk arbejdsmiljø voldsomme. Det er en motorvej mod stress og dertilhørende mentale og fysiske sygdomme. Når man så samtidig har et job, hvor liv og død ofte er på spil, så giver det en cocktail, de færreste har lyst til.

Hvis det psykiske arbejdsmiljø halter, så sætter det dybe spor.

Men sørger Falck og Region Hovedstaden derimod for struktur, gode rammer og planlægning, så vil det gøre markante forskelle for reddernes arbejdsmiljø og trivsel.

Derfor får arbejdsgiverne min største opfordring om at lytte til tillidsrepræsentanterne og redderne; giv redderne varsel om mødetider seks måneder i forvejen frem for de tre måneder beskrevet i udbuddet.

Tillidsmænd har kæmpet

Det er ingen hemmelighed, at gruppen af tillidsmænd i Nordsjælland gennem længere tid har kæmpet en brav kamp for at få klarlagt tidshorisonten for mødetiderne.

Et arbejde, der fra arbejdsgiver desværre ikke har givet det fornødne pres overfor regionen til, at vi kunne få den afklaring, redderne ønsker. Redderne ved lige nu ikke, hvornår de skal de møde ind i deres faste vagtform pr. 1/2-2023.

Derfor bakker jeg og 3F Frederiksborg fuldt op om de frustrationer og bekymringer, der er blandt de tillidsvalgte og alle jer ude på stationerne. Med så store omlægninger i det organisatoriske og på baserne/stationerne, så bør Falck/Region Hovedstaden imødekomme ønsket om varsel seks måneder før.

Det handler om reddernes ve og vel og jeres grundlag for at kunne redde borgerne, når skaden sker. For arbejdsgiverne vil et godt arbejdsmiljø også kunne betyde en hel del for fastholdelse af medarbejdere.

Tag relevante faggrupper med i udbudsproces

Det er så simpelt, men så pokkers effektivt. Udbuddet er afsluttet. Men efterdønningerne ruller ind over reddernes hverdag. Det giver endnu engang anledning til at bede Region Hovedstaden om at tage de relevante faggrupper med, når der foretages udbud.

Det er essentiel viden fra hverdagen, fra mekanismerne og fra erfaring med, hvad der virker og ikke virker fra tidligere udbud.

I kan starte med inddragelse i arbejdet omkring mødetider.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til BeredskabsInfo. 

Annonce