Efter to mislykkede udbudsrunder: Fire selskaber kan nu byde på akutlægehelikoptere

Arkivfoto: Lasse Hyldager

For tredje gang forsøger regionerne nu at gennemføre et udbud af driften af de danske akutlægehelikoptere. Ved de to tidligere udbud er regionerne blevet underkendt af Klagenævnet for Udbud, og det ser faktisk ud til at have haft en stor effekt. Denne gang er der nemlig hele fire selskaber, som får mulighed for at byde på opgaven.

I alt har regionerne tabt to sager i Klagenævnet for Udbud, og udsigten til at tabe en tredje sag fik tidligere på året regionerne til at annullere det seneste udbud af akutlægehelikopterne. Her havde den franske virksomhed SAF Helicopteres ellers vundet kontrakten på driften fra efteråret 2023, men det klagede den nuværende operatør – Norsk Luftambulanse – imidlertid over.

Regionerne har derfor iværksat endnu et forsøg på at gennemføre et lovligt udbud, og i denne runde har regionerne prækvalificeret hele fire selskaber til at afgive tilbud. Dermed er der udsigt til, at de mange mislykkede udbud faktisk resulterer i en optimal konkurrencesituation.

Selskab fra Østrig levede ikke op til krav

Det var på forhånd fastlagt, at maksimalt fire selskaber kunne prækvalificeres. Regionerne modtog i alt fem ansøgninger, men et af selskaberne, det østrigske Helicopter Air Transport GmbH, levede ikke op til udbuddets mindstekrav og kunne dermed ikke prækvalificeres.

De fire prækvalificerede selskaber er:

  • Konsortiet Scandinavian Air Ambulance and KN Helicopters (Babcock Scandinavian Air Ambulance, Sverige og KN Helicopters A/S, Danmark).
  • A.S. SAF Helicopteres (Frankrig) med det danske selskab UNI-FLY som underleverandør.
  • Norsk Luftambulanse AS – ordningens nuværende operatør (Norge).
  • Elifriulia S.p.A. (Italien)

Selskaberne har nu frem til 2. september 2022 til at udarbejde deres indledende tilbud. I samme periode vil regionerne indhente dokumentation for oplysningerne angivet i selskabernes ansøgninger. Elifriulia S.p.A. har oplyst, at selskabet tidligere har været involveret i sager om konkurrencefordrejning i Italien. Selskabet oplyser dog samtidig, at der er rettet op på forholdene, hvilket regionerne indhenter dokumentation for.

Det forventes, at vinderen af udbuddet kan offentliggøres primo december 2022. Regionernes nuværende kontrakt med Norsk Luftambulanse AS løber frem til november 2024, hvorefter vinderen overtager driften.

Annonce