Falck skal levere 50.000 corona-tests om dagen

Regeringen og regionerne har indgået aftale med Falck om 50.000 daglige hurtigtest for COVID-19 til danskerne. Aftalen træder i kraft fra lørdag, og antallet af daglige hurtigtest vil hurtigst muligt herefter være 50.000. Falck skal teste ved redningskorpsets teststationer, trafikknudepunkter, butikscentre og lignende.

Aftalen om 50.000 daglige test er indgået, efter sundhedsmyndighederne i går meldte ud, at hurtigtest skal bruges som supplement til de PCR-test, som bruges i det offentlige. Sundhedsmyndighederne vil komme med konkrete anbefalinger til, hvor hurtigtest kan gøre bedst nytte i den videre epidemikontrol, og de vil følge området tæt.

”Det er en rigtig god aftale, som vi i regionerne er stolte af at have indgået på rekordfart, efter sundhedsmyndighederne i går meldte ud at hurtigtest kan bruges som supplement til de PCR-test, der bruges i det offentlige. Aftalen er desuden endnu et eksempel på, at vi i det offentlige inddrager private kræfter for at skabe det bedste grundlag for en god og effektiv smitteopsporing i Danmark”, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

Det er gratis at blive testet af Falck, når det sker som led i den offentlige smitteopsporing. Aftalen løber foreløbigt til den 4. januar 2021. Kontrakten giver dog mulighed for, at aftalen kan forlænges.

Hurtigtestene er et supplement til test i det offentlige, der forsat finder sted i testcentrene via TestCenter Danmark, på hospitalerne og i de regionale mobile testenheder. Man kan finde nærmere informationer på Falcks hjemmeside.

Mange skal fortsat testes i offentligt regi

Sundhedsstyrelsen fraråder fortsat brugen af hurtigtest hos personer, der har symptomer eller er nære kontakter, da disse personer fortsat bør testes med PCR-test i offentligt regi.

Analysen af testen sker med det samme, når borgeren bliver testet. Derfor vil man kunne få svaret på stedet efter omkring 15 minutter. Leverandøren giver samtidig besked om positive svar til Styrelsen for Patientsikkerhed. De kontakter herefter nære kontakter med henblik på, at de kan blive testet i testcentrene.

”Smitten i Danmark er for høj, og den udvikler sig for hurtigt i alle fem regioner. Derfor tager vi nu hurtigtest i brug som supplement til den i forvejen åbne og brede testindsats. De nye hurtigtest er mindre sikre end PCR-test, men deres styrke er til gengæld, at de giver svar på meget kort tid. Det betyder, at vi kan bryde flere smittekæder”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Flere aftaler med private virksomheder er sandsynligvis på vej.

Annonce