Læsø får elbil som præhospitalt udrykningskøretøj

Foto: Region Nordjylland

På Læsø rykker lægerne fra Regionsklinik Læsø ud til akut sygdom og tilskadekomst, og fremover vil det ske i en elbil. Der er tale om en VW ID.3 med en 204 HK motor, en topfart på 160 km/t og en elektrisk rækkevidde på 415 km. Elbilen indsættes for at indhøste erfaringer, så der på sigt kan inddrages flere elbiler i det præhospitale beredskab i Region Nordjylland.

”Jeg glæder mig rigtig meget over, at vi nu stiller et udrykningskøretøj til rådighed for lægerne på Læsø til fordel for øens beboere og besøgende. Og jeg glæder mig lige så meget over, at det er en elbil, vi stiller til rådighed. Vi har i vores klimahandlingsplan et mål om, at alle regionens køretøjer skal over på anden drivkraft end benzin og diesel. Vi har allerede en række brintbusser kørende i NT, vi er i gang med at skifte regionens personbiler ud, bl.a. hos de udkørende teams i Psykiatrien. Så det her er endnu en vigtig skridt i den grønne retning”, siger regionsrådsformand Ulla Astman fra Region Nordjylland.

”Læsø er et oplagt sted for os at afprøve en elbil som del af det akutte beredskab. Læsø er et helt naturligt afgrænset område, så vi kommer ikke ud i situationer, hvor det bliver et problem rent afstandsmæssigt. Vi skal nu høste erfaringer, så vi på sigt kan inddrage flere elbiler i det præhospitale beredskab”, siger Ulla Astman.

Kobles op på de præhospitale it-systemer

Fremover bliver lægerne på Læsø udkaldt direkte fra AMK-vagtcentralen i Aalborg, og som noget nyt vil de være koblet op på de præhospitale it-systemer, herunder elektronisk præhospital patientjournal.

”Det betyder meget for lægerne og borgerne på Læsø, at vi nu professionaliserer den akutte hjælp. Det gør kommunikationen mellem de mange aktører langt mere smidig og enkel, hvilket også har betydning for den hjælp, patienten får gennem forløbet”, fortæller Palle Juelsgaard, der er lægefaglig direktør i Den Præhospitale Virksomhed i Reigon Nordjylland

Det er Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, der stiller bilen til rådighed. Lægerne på Læsø har samtidig modtaget en ekstra akuttaske samt undervisning i de systemer, de skal benytte i bilen.

”Vi er meget glade for, at vi får et udrykningskøretøj i regionsklinikken. Det er en stor fordel, at vi dermed få adgang til de præhospitale it-systemer. Men det betyder også meget i forhold til fremkommelighed, at vi nu har en gul bil med udrykning. Alt andet lige vil vi komme hurtigere og mere sikkert frem, fordi vi nu kører med en helt anden synlighed”, siger Jørgen Peter Ærthøj, der er læge på Regionsklinik Læsø.

”Vi har allerede et supergodt samarbejde med ambulancebehandlerne på øen, og det vil vi naturligvis fortsat have. De tager sig i forvejen af langt de fleste akutte opgaver, men vi glæder os over, at vi kan tilføje endnu en bil til det akutte setup på Læsø”, siger Jørgen Peter Ærthøj.

Læge Mikkel Anthonisen og paramediciner Thomas Sølvkær ved den nye bil. Foto: Region Nordjylland

Annonce