Måtte forsøge at genoplive for længst afdød svigermor

Da Tina Kristiansen fra Dianalund for nylig fandt sin svigermor død i hendes hjem i Sorø, ringede hun 112. Men det resulterede i et forløb, som Tina Kristiansen beskriver som uværdigt for både hende selv og svigermoren. Sygeplejersken på Region Sjællands AMK-vagtcentral satte nemlig Tina Kristiansen til at forsøge at genoplive svigermoren, selv om hun ifølge Tina Kristiansen var både kold og stiv. Efter ordre fra vagtcentralen fortsatte Tina Kristiansen med hjertemassage og kunstigt åndedræt, indtil ambulancen var fremme.

”Det er både uetisk og uværdigt at skulle kaste sin gamle døde svigermor ned på gulvet og forsøge at genoplive hende, når hun tydeligvis har været død i lang tid. Hvis jeg havde kunnet tænke klart, ville jeg ikke have gjort det. Det var hverken værdigt for min svigermor eller mig, og aldrig har jeg sagt så meget undskyld til hende som den dag. Nu må jeg leve med erindringen om synet og lugten”, siger Tina Kristiansen til DR Sjælland.

Men ifølge afdelingssygeplejerske Claus Skriver fra AMK-vagtcentralen i Slagelse følger det af sundhedsloven, at alle skal have en chance for at blive genoplivet. Kun en læge må erklære en person død.

”Kun helt åbenlyse tegn på, at personen er død – som at hovedet er skilt fra kroppen eller liget er gået i forrådnelse – er nok til, at man ikke skal yde førstehjælp. Jeg kan godt se et etisk dilemma i, at man ikke ønsker at gå i gang med genoplivning. Men situationen er bare sådan, at lovgivningsmæssigt, så skal vi opfordre til det”, siger Claus Skriver til DR Sjælland. Han tilføjer, at han godt kan forstå, at det har været en ubehagelig oplevelse for Tina Kristiansen.

Annonce