Tvivl om Roskilde Brandvæsens ambulancekørsel i nabokommuner

Arkivfoto: Lasse Christiansen

Må Roskilde Brandvæsen overhovedet byde på ambulancekørslen i Greve, Køge og Solrød kommuner, når brandvæsenet efter den seneste udbudsrunde ikke længere har ambulancekørslen i hjemkommunen Roskilde? Det spørgsmål er uafklaret, og Region Sjælland overvejer nu at rette henvendelse til Sundhedsministeriet for at få en juridisk vurdering.

Næste år overtager Falck ambulancekørslen i Roskilde og Lejre kommuner, og det skaber en særlig juridisk problemstilling. Kommunalfuldmagten indebærer nemlig, at kommuner ikke bare den tilbyde ydelser uden for deres egen kommune. Udgangspunktet er således, at hvis et kommunalt brandvæsen skal køre ambulancer i en nabokommune, så skal det tage udgangspunkt i, at brandvæsenet allerede udfører opgaven i hjemkommunen.

Konsekvensen kan være, at Roskilde Brandvæsen udelukkes fra at byde på kørslen i Greve, Køge og Solrød, når opgaven i 2015 sendes i udbud. Men Dagbladet Roskilde skriver, at hverken Region Sjælland, Sundhedsministeriet, brandvæsenet selv eller juridiske eksperter kan svare på, om et Roskilde-bud på ambulancekørslen vil være i strid med kommunalfuldmagten.

”Vi har selvfølgelig en interesse i at få det afklaret, og jeg kan ikke udelukke, at der vil komme en henvendelse fra os til Sundhedsministeriet for at få afklaret, om der er mulighed for at få tilbud fra Roskilde Brandvæsen”, siger chefkonsulent Peter Mondrup Braad fra Region Sjælland til Dagbladet Roskilde.

Annonce