Onsdag får Nordjylland fem nye ambulancestationer

Arkivfoto

Region Nordjylland og Falck har nu fået tegnet landkortet for det fremtidige nordjyske ambulanceberedskab. Falck har blandt andet placeret ambulancer i fem nye byer, og der er 17 nye ambulancer, to specialambulancer og tre paramedicinerbiler på vej. Dermed er alt på plads, når Falcks nye fem-årige kontrakt træder i kraft den 1. april 2015.

Fremover skal borgerne i Aalestrup, Farsø, Brovst, Arden og Hals vænne sig til at se en ambulance lidt oftere, men det sker ikke på grund af mere sygdom i lokalbefolkningen. Det skyldes, at Falck har til hensigt at udvide dækningen med ambulanceberedskaber i dagtiden på netop disse lokaliteter. Til gengæld vil der fremover ikke være et ambulanceberedskab placeret i Løkken i dagtiden, da det flyttes til Hjørring. Sådan ser det landkortet ud, nu hvor de sidste brikker i puslespillet om det fremtidige nordjyske ambulanceberedskab er faldet på plads.

”Det glæder mig, at der nu bliver placeret ambulanceberedskaber i en række byer, hvor der ikke tidligere var en ambulance. Jeg er overbevist om, at det vil styrke det akutte beredskab i områder, hvor vi tidligere har oplevet, at ambulancerne kunne have lange responstider. Det giver borgerne tryghed, når rammerne for det akutte beredskab er skruet godt sammen”, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Anvender fortsat responstidsmodel

I maj 2014 besluttede regionsrådet i Region Nordjylland at pege på Falck som leverandør af den nordjyske ambulancetjeneste de kommende fem år – og den 1. april 2015 træder den nye kontrakt i kraft.

Ambulancekontrakten er fortsat baseret på en responstidsmodel, hvor responstiden opgøres pr. kvartal for hele Region Nordjylland. Her skal Falck med regionsdirektør Diana Sørensen i spidsen leve op til nogle kontraktfastsatte mål. Falck skal således levere en gennemsnitlig responstid for hele Region Nordjylland på max. 9 minutter og 12 sekunder pr. kvartal ved en ”Kørsel A”, som er en akut ambulancekørsel. Det er det samme niveau, som Falck skal overholde i den nuværende kontrakt

”Responstidsmodellen indebærer, at Falck i endnu større grad vil benytte sig af forkantsdisponering af ambulancerne. Det betyder, at ambulancerne bliver disponeret rundt i regionen afhængigt af, hvor der er behov for ambulancer. Flere samtidige opgaver i eksempelvis Brønderslev-området vil betyde, at ambulancer fra andre områder i Vendsyssel sendes mod Brønderslev for at dække området”, forklarer regionsdirektør Diana Sørensen.

Nye ambulancer og nyt udstyr

Diana Sørensen glæder sig over, at Falck igen er valgt som Region Nordjyllands samarbejdspartner på det præhospitale område. Hun ser frem til at kunne sende de seneste tilføjelser til vognparken ud på de nordjyske landeveje. Det drejer sig om 17 nye ambulancer, to specialambulancer (en sengeambulance og en XL-ambulance til svært overvægtige patienter) samt tre paramedicinerbiler.

”De nye ambulancer er resultatet af et længerevarende udviklingsarbejde, hvor der er arbejdet med arbejdsmiljø, sikkerhed, støj og hygiejne. Derudover bliver projektet om terapeutisk musik i ambulancerne, som Region Nordjylland og Falck har samarbejdet om i flere år, nu implementeret i samtlige ambulancer, så alle patienter fremover kan tilbydes terapeutisk musik under transporten til hospitalet. Samtidig er der skiftet defibrillatorer i ambulancerne, og redderne får nye uniformer”, fortæller Diana Sørensen.

Falck benytter desuden kontraktstarten til at indføre digital kvalitetssikring af køretøjerne med iPads i ambulancerne, så reddernes kvalitetssikring dokumenteres elektronisk og de løbende på en vagt får mulighed for at søge information om driftsstandarder, instrukser, medicin mv.

Uændret placering af øvrige beredskaber

I dag har Falck placeret ambulanceberedskaber følgende steder: Hirtshals, Hjørring, Løkken, Brønderslev, Pandrup, Fjerritslev, Thisted, Vilsund, Nykøbing Mors, Hurup, Løgstør, Aars, Hobro, Hadsund, Terndrup, Støvring, Nibe, Aalborg, Nørresundby, Dronninglund, Sæby, Frederikshavn, Skagen og Byrum. Fremover vil Falck også have ambulanceberedskaber i Aalestrup, Farsø, Brovst, Arden og Hals, mens der ikke længere vil være ambulanceberedskab i Løkken.

Ambulanceberedskabernes placering kan dog ændres kontraktperioden, da Falck bestemmer placeringen i en responstidsmodel. Falck kan derfor ændre, hvis det kan optimere deres drift.

Derimod kommer der ingen ændringer i placeringen af paramedicinerbiler og akutlægebiler i Region Nordjylland. Der vil således fortsat være akutlægebiler i Aalborg og Hjørring, mens paramedicinerbilerne vil være i Thisted, Brovst, Farsø, Hobro og Frederikshavn.

”Disse køretøjer sikrer både hurtigere, bedre og højere kvalificeret hjælp på skadestederne, da bilerne er bemandet med personale med et højere kompetenceniveau end ambulancepersonalet”, siger Ulla Astman.

Der vil også fortsat være en Falck-bemandet akutbil i både Hals og Skagen. Der er dog ikke længere tale om døgnbemandede ordninger året rundt. I Hals er der tale om et deldøgnsberedskab fra kl. 22-7 og døgnbemandet i weekender og på helligdage. I Skagen vil der være en døgnbemandet akutbil i sommermånederne juni-august – der er dog foreløbig kun afsat penge i 2015-2016.

Falck leverer desuden en regionsdækkende børneambulance og specialambulance som en del af beredskabet.

Den 1. april 2015 er ikke kun startdatoen for en ny ambulancekontrakt. Samme dag træder en ny kontrakt for liggende patienttransport mellem Region Nordjylland og Falck i kraft. Som noget nyt vil der være installeret hjertestarter i hver enkelt bil, som kan bidrage til en større tryghed for patienten. Denne kontrakt har også en varighed på fem år.

Annonce