Organisation: Risiko for at ambulancereddere ikke vil søge stillinger

Hidtil har Region Midtjylland ikke haft problemer med at få besat de redder-stillinger, som regionen har oprettet i forbindelse med hjemtagning af ambulancekørsel. Men nu advarer Reddernes Fagforening om, at udsigten til en betydelig lønnedgang skaber stigende frustration blandt redderne, der i overvejer, om de i samlet flok skal undlade at søge kommende stillinger.

Det er stemningen i interne, lukkede Facebook-grupper, som nu får Reddernes Fagforening til at advare Region Midtjylland. Ifølge organisationen er der mange reddere, der er så pressede, at der er ved at opstå en stemning, hvor de i samlet flok ikke vil søge stillinger, der bliver slået op af Region Midtjylland, når regionen i den kommende tid hjemtager yderligere ambulancekørsel.

”Vi i Reddernes Fagforening er vi godt klar over at det er farligt at løbe med rygter, specielt dem der opstår på Facebook, men vi føler at det er nødvendigt at informere om jer om situationen. I har dermed mulighed for allerede nu at tage udfordringerne op og evt. lave en virksomhedsoverdragelse, som også gælder for de beredskaber, som i hjemtager i starten af næste år”, skriver Rune L. Rasmussen, der er formand for Reddernes Fagforening, i et brev til politikere og embedsmænd i Region Midtjylland.

Risikerer en stor lønnedgang

Baggrunden for reddernes frustration er, at regionen ikke anvender virksomhedsoverdragelsesloven, når ambulancekørslen hjemtages. Dermed kan redderne ikke beholde deres hidtidige løn- og ansættelsesvilkår, men skal søge de nyoprettede stillinger, hvor de efter ansættelse bliver omfattet af FOA’s overenskomst i stedet for i dag 3F’s.

Ifølge Reddernes Fagforening indebærer det, at mange reddere går en del ned i løn ved at skifte til regionen, og for en del af dem er det helt op til 5.000 kr. om måneden, hvilket svarer til ca. 1/6 af lønnen.

”Denne utryghed i arbejdslivet, lagt sammen med en uvished om man har råd til at leve det samme privatliv som hidtil, gør, at rigtig mange reddere nu kigger andre veje. De er allerede i gang med at se, om der er andet, man kan arbejde med, for at opretholde samme indkomst. Desværre for ambulancetjenesten er det slet ikke umuligt at finde et job med bedre løn og langt bedre arbejdstid end det at hjælpe borgerne præhospitalt”, skriver Rune L. Rasmussen – og fortsætter:

”Reddernes Fagforening har hele tiden anbefalet en virksomhedsoverdragelse i forbindelse med udbud og ikke mindst hjemtagning af beredskaber, også uden for udbudsperioder. Denne anbefaling vil vi på det kraftigste anbefale, at I efterlever. Dette både for at skabe en langt mere rolig overgang fra én arbejdsgiver til en anden, men også for at undgå den skræmmende situation, Region Syddanmark stod i efter sidste udbud, hvor de ikke kunne skaffe reddere nok i regionen”.

Politikere vil have forskelle belyst

Hos regionspolitikerne er der tilsyneladende også opstået en vis bekymring.

I hvert fald bad medlemmerne af regionens hospitalsudvalg på det seneste møde om at få belyst, hvilke primære forskelle i ansættelsesvilkår der er for ambulancereddere, som er ansat på de to forskellige overenskomster på området. Politikerne ønsker forskellene beskrevet for henholdsvis en nyuddannet og en erfaren redder.

Annonce