Hyppigere førstehjælp sikrer massiv fremgang i overlevelse efter hjertestop

Fra at være det svage led for bare ti år siden er Danmark i dag på vej frem, når det gælder overlevelse efter hjertestop uden for hospital. I dag overlever 10 procent af patienterne, hvis de får hjertestop, og en væsentlig del af forklaringen er formentlig, at andelen af danskere, der griber ind, hvis de bliver vidne til et hjertestop, er steget fra 20 procent i 2001 til 44 procent i dag. De danske erfaringer vækker opsigt i udlandet, og eksperter vurderer, at den nuværende indsats kan sende Danmark helt op i verdenseliten.

Gennem de seneste ti år har der i Danmark fra flere sider været massivt fokus på at få folk til at gribe ind, hvis de er vidne til et hjertestop. Den indsats redder liv, som ellers ville være gået tabt. Forskning, oplysning og udvikling af nye og effektive førstehjælpskurser samt behandlingsmuligheder har haft høj prioritet, og det har foreløbig hævet den gennemsnitlige overlevelse ved hjertestop uden for hospital fra fire til ti procent på landsplan på bare ti år.

”Den stigning, vi oplever, er historisk og vækker nu stor opsigt i udlandet, hvor selv førende lande inden for genoplivning, som USA, gerne vil høre, hvordan vi i Danmark er lykkedes med at fordoble overlevelsen på ti år”, fortæller læge Mads Wissenberg, som netop har præsenteret resultaterne på den internationale konference The American College of Cardiology i Chicago.

Ifølge Freddy Lippert, der er direktør for akutberedskabet i København, er den danske indsats for at få flere til at træde til, hvis de er vidne til et hjertestop, vejen frem.

”Det er helt afgørende for overlevelsen, at vi arbejder på at få såkaldte bystandere til at give livreddende førstehjælp. Tilbage i 2001 var det kun omkring 20 pct. af danskerne, der greb ind – i dag er det tal oppe på 44 pct. Det viser, hvordan vi med en målrettet indsats har været i stand til at rykke os fra rollen som klassens dårlige dreng til nu at kunne blande os med de bedste”, siger Freddy Lippert.

Nyt projekt sætter forventninger i vejret

Senest er resultaterne af det to-årige projekt ”Bornholm redder liv” – et samarbejde mellem TV2/Bornholm, TrygFonden, Region Hovedstaden og Bornholms Hospital – netop offentliggjort. Og det er det projekt, der nu sender forventningerne til en dansk førerposition helt i vejret.

I spidsen for projektet står læge og ph.d. Anne Møller Nielsen, som har studeret effekten af en hidtil uset massiv indsats for at lære bornholmerne at redde liv. I perioden fra september 2008 til september 2010 er 10.000 bornholmere således uddannet i hjerte-lungeredning, 2.500 har lært at betjene en hjertestarter, og antallet af offentligt tilgængelige hjertestartere på øen er øget fra tre til 147. Resultatet er en signifikant stigning i overlevelsen blandt dem, der falder om med hjertestop. Men lige så interessant er det, at andelen af folk, der træder til ved hjertestop, er oppe på 74 procent.

”Bornholm er nu formentlig det sted i verden, hvor flest borgere i forhold til indbyggerantal kan redde liv. I den sammenhæng er det indsatsen for at få borgerne til at træde til ved hjertestop, der for alvor redder liv”, fortæller Anne Møller Nielsen, der i oktober sidste år blev hædret for sin forskning af det Europæiske råd for genoplivning med prisen Young Investigator Award.

”Anne Møller Nielsens forskning er banebrydende. Hvis vi kan overføre hendes resultater fra Bornholm til resten af landet, så vil Danmark uden tvivl blive et af de lande i verden, hvor flest overlever hjertestop uden for hospital”, vurderer Freddy Lippert.

Langt fremme med hjertestartere

Danmark er allerede et af de lande, som er længst fremme i forhold til offentligt tilgængelige hjertestartere – både inden for forskning i den optimale placering, udbredelsen til den almindelige dansker og integreringen med akutberedskabet. Alene i de sidste fem måneder har TrygFonden registreret 1.000 nye hjertestartere på hjertestarter.dk, så der nu er mere end 6.000 hjertestartere registreret.

”Da vi besluttede at involvere os på akutområdet for ti år siden, satte vi os et mål om at medvirke til at øge andelen af personer, som træder til med hjertelungeredning, fra de dengang 20 procent til 50 procent. Det mål er vi allerede tæt på at have nået, og det er meget positivt, at vi her i Danmark har et så stærkt forskningsfelt, der hele tiden hjælper os til at blive klogere på, hvordan vi bedst sikrer, at overlevelsen kan blive endnu bedre. Det er i mine øjne utrolig glædeligt, at vi nu begynder at se resultaterne af den samlede indsats fra mange aktører på genoplivningsområdet”, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Annonce