Sygeplejerske afviste at sende ambulance – mand fik hjertestop og døde

En 40-årig mand fra Fåborg døde i juli, da han fik hjertestop i sit hjem. En time før hjertestoppet havde hans kone ringet 112 og fortalt, at hendes mand havde det meget dårligt, kastede op og ikke kunne mærke sine fødder og ben. Sygeplejersken på Region Syddanmarks AMK-vagtcentral afviste imidlertid at sende en ambulance og henviste i stedet til lægevagten. En halv time senere kunne manden fortælle, at han havde vejrtrækningsproblemer, og han bad desperat sygeplejersken om hjælp.

Det første alarmopkald fra den 40-årige Søren Simonsens kone indløber til Region Syddanmarks AMK-vagtcentral den 2. juli 2011 kl. 13.10. Fyns Amts Avis har fået adgang til en udskrift af alarmopkaldet, og heraf fremgår det, at konen fortæller, at hendes mand fik det skidt aftenen før og nu dårligt kan mærke sine fødder og ben, ligesom han kaster op. Hun fortæller også sygeplejersken på vagtcentralen, at manden “puster temmelig voldsomt”.

Sygeplejersken taler under det første alarmopkald også med manden selv, der fortæller, at han har fået det meget værre siden aftenen før, og at han har en kold og brændende fornemmelse i fødderne og hænderne. Sygeplejersken svarer, at “det kan jo godt være sådan lidt almindelig sygdom”, og sygeplejersken henviser derefter konen til at kontakte lægevagten.

Derefter får sygeplejersken imidlertid at vide, at manden muligvis har indtaget noget “dope” aftenen får, hvorefter sygeplejersken svarer, at “så kan det være derfor, han har det skidt. Det kan godt være, at han har det lidt dårligt op ad dagen, hvis han har været i byen i går”. I baggrunden fortæller manden, at “det er begyndt at gå i tungen nu”, hvorefter sygeplejersken oplyser nummeret til lægevagten.

Det andet alarmopkald indløber kl. 13.36. Har fortæller konen, at der vil gå tre timer, inden lægevagten kan komme på besøg. Samtidig fortæller hun, at manden har svært ved at trække vejret og at det hvide er begyndt at vende ud af øjene på ham. Manden selv fortæller, at han har taget heroin aftenen før, hvortil sygeplejersken svarer, at “det burde jo ikke havde nogen indflydelse på dig nu”. Manden siger derefter til sygeplejersken: “Vil I ikke godt komme, jeg er pisse bange”.

Sygeplejersken reagerer ved at spørge konen, om hun har en bil, så hun kan køre sin mand på skadestuen. Hun svarer, at hun kun har en cykel. “Nej, det går nok ikke”, erkender sygeplejersken. Derefter spørger sygeplejersken til, om de har nogen venner, der kan køre manden til skadestuen, og først derefter bestiller sygeplejersken en ambulance, der dog afsendes med kørsel 2.

Kl. 14.07 indløber det tredje og sidste alarmopkald. På det tidspunkt – altså en time efter det første opkald – er ambulancen stadig ikke nået frem, og konen kan fortælle, at hendes mand nu dårligt kan snakke. Manden spørger igen, om ambulancen ikke snart kan komme, og tilføjer, at “jeg kan snart ikke snakke mere”.

Kort tid efter ankommer en ambulance fra Svendborg, og næsten samtidig får den 40-årige mand hjertestop. Han dør samme aften på Svendborg Sygehus.

Torsten Lang-Jensen, der er præhospital leder i Region Syddanmark, erkender, at vagtcentralen har begået en fejl.  “Vi har vurderet forkert og skulle have sendt en ambulance af sted med udrykning. Men jeg kan blankt afvise, at vi ikke har taget Søren Simonsen alvorligt, fordi han var misbruger”, siger Torsten Lang-Jensen til Fyns Amts Avis.

Annonce