Valgløfte om flere lægebiler sparket til hjørne

De danske udkantsområder skal have mindst 10 ekstra lægebiler, og indførelsen af elektroniske ambulancejournaler skal fremskyndes. Sådan lød et af de helt kontante valgløfter, som SF’s formand, Villy Søvndal, kom med på partiets landsmøde i maj. Nu er SF så kommet i regering, og partiet har endda sat sig på sundhedsministerposten, men der er ikke umiddelbart nogen udsigt til, at de 10 lægebiler bliver en realitet. I det nye regeringsgrundlag vil S-R-SF-regeringen nemlig kun forpligte sig til at undersøge, om SF har ret i, at der er behov for flere lægebiler og elektroniske ambulancejournaler.

VK-regeringen forlod regeringskontorerne uden at have indfriet et meget kontant løfte om at sikre en maksimal responstid for akut hjælp på 15 minutter. Ved regeringens afgang er situationen nemlig fortsat, at omkring 6.000 danskere hvert år må vente over 15 minutter på ambulancehjælp.

Et tilsvarende kontant løfte kom SF med i maj, hvor partiet lovede, at der ville blive afsat 100 mio. kr. til mindst 10 lægebiler i udkantsdanmark samt 50 mio. kr. til at fremskynde anskaffelsen af elektroniske ambulancejournaler. Men i det nye regeringsgrundlag er der ikke afsat penge til nogen af de to projekter.

I stedet er løftet om at investere i lægebiler og ambulancejournaler ændret til et løfte om at undersøge, om der er behov for at styrke de to områder: “Regeringen vil afdække behovet for flere lægeambulancer og akut/lægebiler til udkantsområderne samt bedre elektroniske journaler, der kan forbedre modtagelsen ved sygehusene akutafdelinger”, skriver S-R-SF-regeringen i sit regeringsgrundlag.

Annonce