Årets frivilligpris uddelt

Prisen som årets frivillig inden for redningsberedskabet gik i år til Jan Vestentoft fra Beredskabsforbundet i Region Midtjylland. Jan Vestentoft fik prisen for sit helt særlige engagement, hvor Jan Vestentoft er ”her og der og alle vegne” – til glæde for alle omkring ham. Prisen blev overrakt af forsvarsminister Peter Christensen.

”I Danmark har vi en stolt tradition for frivilligt arbejde. Jan Vestentoft er en af dem, der gør en forskel. Han er maskinmesteren i maskinrummet, der får sat tingene i gang og holder dem kørende på givtig vis. Jeg har hørt, at da han blev ringet op for at blive informeret om, at han skulle modtage prisen, var reaktionen ydmyg. Han ser slet ikke sig selv, som en, der skal have en medalje – og da slet ikke for at lave frivilligt arbejde. Men det får han nu alligevel i dag”, sagde forsvarsminister Peter Christensen, da han overrakte årets frivilligpris til den engagerede vestjyde.

Det var Beredskabsforbundet i Region Midtjylland, der tidligere på året indstillede Jan Vestentoft til prisen. Det skete på baggrund af det store engagement, han har udvist i de mere end 30 år, han har arbejdet som frivillig i redningsberedskabet.

Vinder de frivilliges fortrolighed

”Jan er den der løfter andre uden selv at stille sig frem i rampelyset. En af hans store egenskaber, er at han helt naturligt begår sig alle steder. Han træder stille og roligt ind ad døren og lærer folk at kende og vinder hurtigt deres fortrolighed – fordi han er empatisk, rummelig og lyttende”, skrev Beredskabsforbundet i indstillingen – og fortsatte:

”Han kan det der særlige med at samle frivillige om opgaver og få dem til at arbejde sammen. Fordi de har tillid til ham. Jan er en frivillig, som man kun kan beundre. Han formår at kombinere sine civile og beredskabsfaglige kompetencer i en sådan grad, at han er en højt værdsat ressource, hvor end i det danske beredskab han lægger sin fritid og energi”.

Jan Vestentoft har gennem mange år været en vigtig brik i planlægning og afvikling af Projekt Østbørns Roselejr, en sommerlejr for polske børnehjemsbørn, og så har han i særlig grad sat sit præg på befolkningsuddannelsen Robust Borger som regional koordinator. Han har en stor del af æren for, at produktet har fundet sin form og i dag er et seriøst bud på at gøre den enkelte borger – og dermed det danske samfund – mere robust.

En kompetent sparringspartner

Også beredskabsinspektør i Holstebro Kommunes Brand & Redning, Morten Gräs, fremhæver Jan Vestentoft som en meget kompetent sparringspartner – både for de frivillige, som han tager særlig hånd om, og for ledelsen både i det lokale beredskab og i kommunens beredskabskommission, når der skal tænkes nyt.

”Han er vellidt – ikke mindst fordi, han behandler alle med lige stor respekt, uanset alder og anciennitet. Han har altid øje for, hvordan de frivillige trives, og han kæmper altid deres sag på for at sikre, at de har det godt”, sagde beredskabsinspektøren.

Stolt modtager

Selve overrækkelsen fandt sted i Søkvæsthuset i København, og en lille delegation fra Beredskabsforbundet var møde frem for at hylde Jan Vestentoft, der var tydeligt glad.

”Selvfølgelig er jeg stolt”, sagde Jan Vestentoft efter overrækkelsen, og han indrømmede, at han da havde haft lidt kriller i maven frem mod arrangementet. Han fastholder, at han ikke behøver en medalje for det frivillige arbejde, han laver.

”Det er jo ikke bare mig, der løfter opgaverne, det er vi mange om”, lød det bestemt fra den beskedne vestjyde.

Annonce