Beredskabet i Haderslev bestiller syv nye brandkøretøjer

Google Maps
Falcks brandstation i Haderslev. Arkivfoto

Haderslev Brand og Redning har investeret i ikke mindre end syv nye, topmoderne brandkøretøjer til vognparken. Brandkøretøjerne skal erstatte gamle modeller, som i nogle tilfælde har op til 25-30 år på bagen og derfor trænger til udskiftning. Der er tale om en ny drejestige, fire tanksprøjter, en Hurtig Sluknings Enhed samt et indsatslederkøretøj, der vil indtage pladsen i beredskabets garager i løbet af det næste års tid.

De nye brandkøretøjer vil også få et nyt design, som skaber sammenhæng med Haderslev Kommunes logo og øger trafiksikkerheden ved at gøre dem mere synlige for de andre trafikanter.

Den nye drejestige, som bliver indkøbt til brandstationen i Haderslev, produceret af østrigske Metz og opbygges på et Mercedes-chassis. Den forventes leveret i maj 2014 af Falck, hvorefter den erstatter den nuværende drejestige, som er 18 år gammel. Stigen bliver udstyret med et knækled, så man kan arbejde ind over en tagryg, og derudover kan den bruges som base for en vandkanon, ligesom man kan fastgøre bårebeslag, projektører eller nedfiringsudstyr.

De fire tanksprøjter går til brandstationerne i Arnum, Fjelstrup, Haderslev og Vojens. Med en 5.000 liters vandtank bliver tanksprøjterne meget selvstændige. Hver tanksprøjte får plads til ni mand og er udstyret med generator, lysmast og højtryksslanger i forskellige farver, så brandfolkene nemt kan finde den rigtige slange. Tanksprøjten i Vojens får desuden en ”superhøjtrykker”, som med stort tryk og en meget begrænset mængde vand (23 l/min. ved 250 bar) kan slukke en fuldt udviklet rumbrand eller forhindre en brand i at brede sig. De fire tanksprøjter bliver produceret hos hollandske Ziegler og er opbygget på et MAN TGM 18.340-chassis. Tanksprøjterne leveres fra GKV Brandmateriel i Gråsten. Forventet levering sker i august 2014.

Brandstationen i Haderslev får også glæde af en Hurtig Sluknings Enhed, som blandt andet kan rykke hurtigt ud til brande i Haderslevs gamle bydel. Slukningsenheden er udstyret med en skæreslukker. Den hurtige slukningsenhed opbygges af Falck på et Mercedes Sprinter-chassis. Forventet ankomst er i januar 2014.

Også indsatslederen i Haderslev Kommune får ny bil, nærmere betegnet en Volvo XC 60, som er en af de mest anvendte modeller i andre beredskaber, herunder beredskaberne i Sønderborg, Aabenraa og Odense, som Haderslev Brand og Redning arbejder tæt sammen med. Den leveres af Auto Lindvang i Aabenraa og opbygges ved GKV Brandmateriel i Gråsten. Forventet levering er allerede i november 2013.

Borgmester glæder sig

”Det har været spændende at være tæt på processen med indkøb af nye brandbiler. Den største udfordring her og nu er næsten ventetiden, indtil de specialbyggede køretøjer står klar”, fortæller borgmester Jens Christian Gjesing, som også er formand for beredskabskommissionen,

Borgmesteren fortæller endvidere, at indkøbet af de nye brandkøretøjer har været en meget omfattende proces, hvor man har skullet varetage både brandvæsenets ønsker til funktionalitet og arbejdsmiljø samt kommunens generelle interesse i en fornuftig totaløkonomi.

Hidtil har man ved brandstationerne i Haderslev og Vojens anvendt brandkøretøjer, som er blevet lejet hos Falck. I denne omgang har Haderslev Kommune valgt at sende brandkøretøjerne i udbud. Det har været muligt på grund af en omplacering af knap 22 mio. kr. i beredskabets budget over de kommende 10 år – penge, som er fremskaffet gennem rationalisering af driften. Samtidig sparer kommunen lejeudgifterne, hvilket gør investeringen endnu mere rentabel.

”Vi havde et ønske om at give det operative beredskab en mere rationel drift – men uden at gå på kompromis med det store engagement, som vi ser i beredskabet”, fortæller beredskabschef Esge Homilius forklarer.

Ud over indkøb af køretøjer anvendes de sparede penge på ny teknologi samt kompetenceudvikling af brandmænd og ledere.

Annonce