Beredskabsforbundet: Dom kan være bombe under beredskabet

Bjarne Laustsen

“Dette kan være vise sig at være en reel bombe under det danske redningsberedskab”, siger præsidenten for Beredskabsforbundet, Bjarne Laustsen, i en kommentar til, at en deltidsmand i denne uge tabte en erstatningssag i Vestre Landsret. Deltidsbrandmand Laurits Madsen fra Støvring tabte en ankesag, hvor Falck og den tidligere Støvring Kommune blev frikendt for ethvert ansvar i forbindelse med, at en skorsten væltede ned over ham under en brandsindsats i 2003. Byretten i Aalborg havde ellers tilkendt ham en erstatning på 308.000 kr. for et år siden. Nu må Laurits Madsen i stedet betale sagens omkostninger på 139.000 kr.

“En stor del af redningsberedskabet herhjemme består af deltidsansatte og frivillige brandfolk. Vi er nødt til at kunne fastholde dem i beredskabet for at kunne bevare trygheden for samfundets borgere. Det gør vi kun ved at sikre dem gode vilkår. Men denne sag kan vise sig at få alvorlige følger for fremtidens beredskab, da det kan blive svært at hverve brandfolk i fremtiden, hvis de risikerer at miste deres førlighed uden at få erstatning”, siger Bjarne Laustsen, der udover at være præsident for Beredskabsforbundet også er medlem af Folketinget.

Hændelsen har fået Laurits Madsen til at stoppe som deltidsbrandmand, og Bjarne Laustsen frygter, at andre helt vil afholde sig fra at starte som brandfolk. “Det er klart, at dette skader vores muligheder for at kunne opretholde et nødvendigt redningsberedskab i fremtiden, hvis det ikke er muligt at drage de involverede parter til ansvar. Vi er nødt til at sikre, at hvis uheldet er ude under indsatser, og brandfolk kommer til skade, så skal de have erstatning. Et ansvar skal kunne placeres”, siger Bjarne Laustsen.

“Vi er ganske enkelt nødt til at finde en løsning på dette problem. Derfor vil jeg tage sagen op med både forsvarsministeren, som er øverste chef for redningsberedskabet, og beskæftigelsesministeren vedrørende arbejdsskadelovgivningen. Den enkelte person skal ikke kunne stå alene tilbage med mistet førlighed og ingen erstatning. Der skal kunne placeres et ansvar hos arbejdsgiveren, da den enkelte person udfører en opgave under dennes ledelse. Beslutningerne er således truffet af arbejdsgiveren, som skal kunne drages til ansvar, hvis de har et ansvar”, siger Bjarne Laustsen.

Annonce