Brandfolk vil ikke bruge redningslift

Gennem længere tid har Nordsjællands Brandvæsens redningslift stået ubenyttet hen i garagen i Helsingør. Brandfolkene vil ikke bruge redningsliften, efter at de har oplevet, at kurven kan finde på at køre sit eget løb – i 32 meters højde. En tekniker fra Finland var i sidste uge på inspektionsbesøg på brandstationen, hvor han undersøgte den finsk-konstruerede VEMA-redningslift, men indtil liften skønnes helt sikker, bliver den holdende i garagen.

Ifølge Per Andersen fra Nordsjælland Brandvæsen har liften på egen hånd foretaget pludselige bevægelser mens brandfolk har opholdt sig i kurven. “Det skyldes groft sagt, at computeren i liften har en indbygget hukommelse, der sætter liften i stand til at ”huske” de bevægelsesmønstre, som brandfolkene har foretaget med den, f.eks. under øvelser. Af en eller anden grund gentager den disse bevægelser, når brandfolkene rører ved joysticket næste gang, og det er ikke hensigtsmæssigt”, siger Per Andersen til Helsingør Dagblad.

Liftens pludselige og uønskede bevægelser kan i sagens natur være farlige for brandfolkene, der da også har været bange for at anvende den. Derfor blev liften for flere uger siden sat ud af drift, indtil teknikerne fra Finland kan få løst problemet. Per Andersen oplyser, at den flere millioner dyre redningslift, der blev leaset for tre år siden, også har haft en anden fejl i form af uafskærmede kabler.

Indtil redningsliften atter kan sættes i drift, anvender brandvæsenet den såkaldte Kronborg-stige, som normalt er placeret på brandstationen i Fredensborg. Den seneste tid har der dog ikke været brug for hverken stigevogn eller redningslift i Nordsjællands Brandvæsens slukningsområde.

Annonce