Den Danske Beredskabspris uddelt for første gang

Den Danske Beredskabspris, som blev indstiftet i november 2006, blev fredag uddelt for første gang. Forsvarsminister Søren Gade (V) stod for overrækkelsen, og modtageren var Mogens Christensen, som er indsatsleder ved Hjørring Kommune og brandstationsleder ved Falck i Løkken. Han modtog prisen for en heroisk indsats, hvor han reddede en mand, som var blevet trukket ud i havet af en stor bølge.

Den 4. november 2006 kører en 33-årig mand på sin knallert ud på molen ved Løkken i Nordjylland. Det er som så ofte på disse kanter en meget blæsende dag med vindstød helt op til 20 meter i sekundet. Pludselig trækker en stor bølge manden og knallerten ud i havet. Alle, der kender til Jammerbugten, ved, at strømforholdene kan være yderst uforudsigelige. Til mandens held er Mogens Christensen på arbejde denne dag.

Alarmen indløber omkring klokken 11. Mogens Christensen, som er indsatsleder ved Hjørring Kommune og brandstationsleder ved Falck i Løkken, afgår direkte til molen, og fra stationen afsendes en redningsbåd med tre mand. Da Mogens ankommer, kan han se en sort bylt i vandet, og han er faktisk i tvivl, om der virkelig er tale om en person. Redningsbåden er endnu ikke ankommet, men Mogens ved, at der ingen tid er at spilde, så han begiver sig selv ud i havet. Han kæmper sig frem til manden gennem bølgerne og får bjærget ham ind på stranden. Manden er nu stærkt afkølet og har hjertestop. Umiddelbart herefter ankommer redningsbåden, og mandskabet overtager genoplivningen. Senere støder også en læge til, som intuberer knallertkøreren på stranden. Herefter ankommer en ambulance, og knallertkøreren køres på hospitalet, hvor han udskriver sig selv efter en uge.

Det er denne heroiske indsats, som lå til grund for overrækkelsen af Den Danske Redningsberedskabspris til Mogens Christensen. Som et led i prisen følger en honorering på 75.000 kr. Prisens midler er tilvejebragt af sponsorer af materiel og serviceydelser til det danske redningsberedskab.

Mogens Christensen blev således den første modtager af prisen, som vil blive uddelt hvert år i april måned. Prisen blev stiftet den 22. november 2006 af en række aktører og organisationer i det danske redningsberedskab. Baggrunden for stiftelsen af prisen er to formål:

  1. At hædre den eller de i redningsberedskabet, der – uanset deres tilhørsforhold – har gjort sig mest fortjent til det.
  2. At søge opnået et større fællesskab i redningsberedskabet på tværs af tilhørsforhold.

Historien om Mogens Christensens vej ind i redningsberedskabet starter i Løkken i 1967, hvor han kører sine første ture med ”sprøjten”. Officielt bliver Mogens” ansættelse dog først registreret per 1. februar 1968. I 1972 bliver han ansat som brandassistent/holdleder, og i 1974 bliver han brandstationsleder. Fra omkring 1987 fungerer han ligeledes som indsatsleder i Løkken Vrå kommune. Mogens har også været formand for Foreningen af Brandstationsledere i Falck fra foreningens stiftelse i 1994 til han valgte at stoppe ved generalforsamlingen den 31. marts 2007. Til trods for at Mogens efterhånden er 66 år, har han valgt at forblive brandstationsleder ind til den 1. februar 2008, for der har han nemlig 40 års jubilæum som brandmand, og det vil han gerne lige have med, inden han stopper en lang karriere inden for redningsberedskabet.

Annonce