Flere brandsårsulykker med bioethanol

Biopejsen ser hyggelig ud og varmer dejligt på en kold vinterdag. Men vær forsigtig, når du bruger den eller andre varmekilder, som tændes med brandfarlige væsker. Sådan lyder opfordringen fra Rigshospitalets brandsårslæger. På Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling har man nemlig oplevet en markant stigning i indlæggelser som følge af ulykker med bioethanol og biopejse.

”Vi ser relativt ofte ulykker med bioethanol, men aldrig så mange som dette efterår. Vi ser grillulykker om sommeren, mens vi om vinteren ser ulykker med kogende vand og levende lys. Men i dette efterår har vi modtaget væsentligt flere patienter end vi plejer, som er blevet forbrændt på grund af forkert brug af bioethanol”, fortæller Rikke Holmgaard, der er brandsårsansvarlig overlæge på Rigshospitalet.

Om årsagen er de stigende elpriser, et ønske om at spare på varmen eller noget helt tredje er ifølge Rikke Holmgaard ikke til at sige. Men man skal være ekstra opmærksom, når man benytter bioethanol, fordi det antænder lettere end andre brændbare væsker, forklarer overlægen.

Bioethanol er mere brandfarlig, end du tror

Bioethanol fordamper ved relativ lav temperatur og har – ligesom sprit – et lavt antændingspunkt. Det antænder derfor hurtigere end andre brændbare væsker. Og det gør påfyldning og optænding mere risikabelt:

”Det går rigtig stærkt, og små mængder brændbar væske kan give store flammer. Vi ser, at det især går galt, når man hælder bioethanol på pejsen, og man måske ikke tænker over, at pejsen er varm i forvejen, eller man ikke kan se flammen. Så eksploderer den”, fortæller Rikke Holmgaard.

Ofte ses forbrændinger på hænder, overkrop og ansigt. Ansigt og hænder er sårbare områder, og går der ild i tøjet, bliver forbrændingen oftest voldsommere og dybere, og så kan det ende med et langt behandlingsforløb med talrige operationer og hudtransplantationer. ”Derfor vil vi rigtig gerne opfordre til, at man er forsigtig, når man tænder op”, siger Rikke Holmgaard.​

Hold grill, spritlamper og varmelamper på terrassen

Brandulykker sker hele året, men den konkrete stigning i pejseulykker samt situationen omkring elpriser og inflation bekymrer Rigshospitalet, fordi det kan få folk til at tænke i løsninger, der er for kreative.

Rikke Holmgaard understreger derfor også, at selvom fokus lige nu er på ulykker i forbindelse med bioethanol, så skal man generelt være forsigtig, når man benytter levende varmekilder indendørs, og så skal man altid lade varmekilder, der er beregnet til brug udenfor, blive udendørs:

”Tag ikke ting ind, der er beregnet til udebrug. Det øger risikoen for ulykker. Man kan komme rigtig galt afsted med at bruge varmekilder de forkerte steder og til andre formål end det, de er beregnet til. Så selvom det kan virke tillokkende at spare lidt på noget el, skal man være forsigtig og tænke sig godt om. Ingen elregning er et brandsår værd”, understreger Rikke Holmgaard.

Stands ulykken – Pas på pejsen
  • ​Vær sikker på, at pejsen eller varmekilden er kold, når du tænder eller påfylder.
  • Lad terrassevarmere, udendørs spritlamper, gasgrill etc. blive udenfor. Tag generelt ikke varmekilder indenfor, der er beregnet til udebrug. Det øger risikoen for ulykker.
  • Brug kun varmekilderne til det, de er lavet til. F.eks. skal spritlampen eller gasgrillen ikke tændes som alternativ til radiatoren. Forkert brug øger risikoen for brandulykker.
  • Brug bioethanol og andre brandbare væsker med omtanke.
Hvis skaden er sket
  • Ring til 112 eller til akuttelefonen.
  • Skyl det forbrændte område med koldt vand – f.eks. med en bruser. Hold resten af kroppen varm og tør.
  • Fortsæt med at skylle i op til 20-30 minutter eller indtil hjælpen når frem. Det kølige vand bremser skaden fra forbrændingen og virker smertelindrende.

Annonce