Grænsestrid mellem brandfolks fagforeninger afgøres fredag

På fredag bliver den langvarige strid mellem FOA og 3F/Chaufførernes Fagforening om retten til at organisere de københavnske brand- og ambulancefolk afgjort, når LO’s særlige grænsenævn træffer afgørelse i sagen. Det er første gang i 10 år, at grænsenævnet skal afgøre en strid mellem to fagforeninger.

Baggrunden for den såkaldte grænsesag er en langvarig strid mellem to grupper af brand- og ambulancefolk i hovedstadsområdet.

Striden startede, da Brandfolkenes Organisation forlod FOA’s københavnske afdeling og i første omgang blev selvstændig. Den 1. maj 2010 blev Brandfolkenes Organisation så optaget i 3F-afdelingen Chaufførernes Fagforening som en selvstændig branche. Dermed er situationen i dag, at en del af de kommunale brand- og ambulancefolk i hovedstadsområdet er organiseret i FOA, mens andre er organiseret i Brandfolkenes Organisation og dermed i 3F – og tonen mellem såvel organisationerne som deres medlemmer har udviklet sig til at være hård og uforsonlig.

Selv om Brandfolkenes Organisation og FOA kæmper om at få flest mulige brandfolk som medlemmer, så er det kun den ene af organisationerne, FOA, der har overenskomst på området, og derfor arbejder medlemmerne af Brandfolkenes Organisation på en FOA-overenskomst. FOA mener samtidig, at 3F handlede i strid med LO’s regler, da de optog Brandfolkenes Organisation, idet grænsedragningen mellem fagforeningerne efter FOA’s mening må følge overenskomsterne på området. Eller med andre ord: Når FOA har overenskomsten for brand- og ambulancefolk, så er det også kun FOA, som må organisere brand- og ambulancefolkene. Og det er netop det spørgsmål, som LO’s grænsenævn nu skal tage stilling til.

Der har været afholdt en række møder i grænsenævnet, hvor de to fagforeninger og deres advokater dels – forgæves – har forsøgt at finde et kompromis, dels har forelagt deres sag. Seneste møde fandt sted den 1. december 2011, og grænsenævnet har nu meddelt, at nævnets afgørelse vil blive meddelt til partene fredag den 16. december 2011 kl. 10.00.

Annonce