Holstebros første brandkadetter er startet

Holstebro har fået sine første brandkadetter, som gennem beredskabsøvelser og jobtræning skal lære at håndtere kriser. Samtidig får de flere personlige færdigheder, større samfundsansvar og hjælp til at finde et fritidsjob. Efter forberedelserne med hvervning på skoler, indkøb af materiel og planlægning er 12 unge brandkadetter i alderen 14-15 år startet på uddannelsen.

Holstebro Kommunes brandkadet-projekt er stablet på benene med støtte fra TrygFonden. Den første uges grundforløb sluttede i weekenden med en opvisning, hvor de nye brandkadetter viste deres forældre, søskende og klasselærere, hvad de havde lært.

Brandkadetterne skal allerede i løbet af den første uge lære om sikkerhed, slangeudlægninger, røgdykning og brandforebyggelse.

”Men bløde værdier som ansvar, respekt, empati og tillid er også i højsædet. De er vigtige egenskaber for en brandkadet sammen med evnen til at sige til og fra”, fortæller beredskabsinspektør Morten Gräs Jensen.

Otte erfarne instruktører og brandfolk fra tre brandstationer samt frivillige fra beredskabsgården sørger i løbet af ugen for, at alle kadetterne får en fantastisk oplevelse, som de kan bruge resten af livet. Når den første uge er gået, vil der de efterfølgende 20 uger være en eftermiddag om ugen, der står i brandkadetternes tegn. Her arbejdes videre med det, de allerede har lært, og der bliver tilføjet flere færdighede.

”Jeg er sikker på, at brandkadetprojektet har en stor virkning – det viser forsøg i andre kommuner. Og da der er så stor fokus på evidens i øjeblikket, glæder det mig, at Holstebro Kommunes projekt bliver en del af et forskningsprojekt i samarbejde med organisationen Brandkadetter i Danmark”, siger Torben Gudiksen.

Projektleder Jon A. Jørgensen glæder sig også over, at projektet nu er i gang, og retter en stor tak til Brandkadetter i Danmark, som har været sparringspartner og hjulpet med uddannelsesplaner og indkøb af materiel.

Brandkadetprojektet i Holstebro Kommune er treårigt med seks hold a 12 elever, fordelt på tre hold ildfluer (6. – 7. kl.) og tre hold brandkadetter (8. kl.).

De unge skal igennem et ugeforløb, hvor de er fritaget for undervisning. Derefter skal de deltage i et 20 ugers forløb – en eftermiddag pr. uge. Har de derefter lyst til at fortsætte, bliver der oprettet et hold i regi af Holstebro Kommunale Ungdomsskole. Desuden bliver eleverne tilbudt undervisning i søgning af fritidsjob, da der samarbejdes med Holstebro Kommunes fritidsjobkoordinator.

Annonce