Unge i Egedal ”går til brandvæsen”

Det er almindeligt at gå til havkajak, billedkunst og motocross, men nu går unge i Egedal Kommune også til ”brandvæsen”. Formålet er at skabe et fællesskab af ansvarsbevidste unge, og på ungdomsskolen Ung Egedal er 12 unge begyndt i Egedal Ungdomsbrandvæsen.

Unge Egedal, Falck, Egedal Brandvæsen og SSP har indgået et såkaldt offentlig-privat innovations-samarbejde om at skabe Egedal Ungdomsbrandvæsen. Og det første ungdomsskolehold er allerede fyldt op med unge brandmænd, der hver onsdag aften rykker ud til beredskabscenteret i Ølstykke og Falck-stationen i Stenløse for at lære om førstehjælp, elementær brandbekæmpelse, trafikuheld, radiokommunikation, bådredning og meget mere.

Fælles ansvarsfølelse

”Formålet er at tilbyde de unge en ramme omkring brand- og redningsarbejdet, hvor de bliver udfordret på at kunne tage et fælles ansvar for en række krævende opgaver, både mentalt og fysisk, som forhåbentlig vil styrke deres talent og selvværd. Og så håber vi selvfølgelig også, at de unge senere i livet får lyst til at arbejde som deltidsbrandmænd og frivillige i vores beredskab, hvor der er hårdt brug for flere kræfter”, fortæller beredskabsinspektør Jan Corfitz Nielsen.

På sigt er Egedal Ungdomsbrandvæsen er også tænkt som et kriminalpræventivt projekt, men Jan Corfitz Nielsen understreger, at alle unge kan komme med på holdet.

Det første af i alt fire planlagte Unge Egedal-hold mødes hver onsdag aften kl. 18.30 for at træne på beredskabscenteret i Ølstykke. ”Nytårsaften skal de unge med ud på brandbilen for at se, hvordan vi løser opgaverne på en døgnvagt, hvor der typisk er rigtig meget at se til”, siger Jan Corfitz Nielsen.

Borgmester: Et forbilledligt initiativ

Borgmester Willy Eliasen er begejstret for projektet. ”Egedal Ungdomsbrandvæsen er et forbilledligt godt initiativ, vi har manglet i flere år. Jeg er sikker på, at det vil styrke både de unge og på sigt også rekrutteringen af nye brandfolk”, siger borgmesteren.

I Ung Egedal er man også glad for det nye OPI-samarbejde. ”Vi har i flere år leget med tanken om at være med til at opstarte et ungdomsbrandvæsen, der kan styrke de unges kvalifikationer i retning af en redder- eller brandmandsuddannelse. Derfor er jeg rigtig glad for at det offentlige-private projekt nu er blevet virkelighed. Den type samarbejder vil vi gerne have flere af”, siger viceungdomsskoleleder, Erik Rasmussen.

Gevinst for Falck og brandvæsen

Brandstationsleder Torben Schyberg fra Falck Egedal fremhæver samarbejdet mellem Egedal Brandvæsen og Falck som berigende. ”Det er selvfølgelig rigtig positivt, hvis de unge drenge får en god introduktion og et par stykker senere får lyst til at blive rigtige brandmænd, men samarbejdet er også en stor gevinst for os instruktører fra Egedal Brandvæsen og Falck, der lærer en helt masse om hinandens arbejde som vi ikke vidste noget om på forhånd. Det er altså også en vigtig styrke”, siger Torben Schyberg.

Kommunalbestyrelsen har bevilget 50.000 kroner til etableringsomkostninger og 25.000 kroner til den årlige drift de kommende budgetår.

Annonce