Mangel på brandfolk giver farlige situationer

Google Streetview
Brand- og redningsstationen i Kolind

I Midtdjurs-området kan den store mangel på brandfolk skabe farlige situationer ved eksempelvis husbrande. Den lokale autosprøjte kan nemlig jævnligt kun bemandes med så få folk, at brandfolkene må vente på hjælp fra en fjerntliggende brandstation. “Risikoen for en alvorlig brandulykke er reel. Eksempelvis kræver det et hold på seks brandfolk for at sende røgdykkere ind i et brændende hus. Men på vores første brandbil er der nogle gange kun tre brandmænd”, forklarer tillidsmand og brandmand Mikael Hauerslev fra Kolind Brandvæsen.

Brandstationen i Kolind råder over 11 aktive brandfolk, som slukker brande og rykker ud til trafikuheld i den tidligere Midtdjurs Kommune. Der skal dog rekrutteres yderligere fem brandfolk for at sikre fuldt bemandede brandkøretøjer året rundt. Situationen betyder, at der jævnligt kun er tre-fire brandfolk på autosprøjten fra Kolind brandstation, skriver Randers Amtsavis.

I beredskabskommissionen for Djursland er der kraftigt fokus på problemet. Det findes også på brandstationen i Fjellerup, og kommissionen har sat gang i en intens hvervekampagne i de to områder. “Den nuværende situation dur simpelthen ikke. Vi vil blandt andet tage kontakt til områdernes virksomheder, der skal orienteres om de mange fordele ved at have en frivillig brandmand i staben. Desuden vil vi sikre, at brandfolkene får det bedste og mest moderne udstyr at arbejde med”, understreger Torben Jensen, formand for beredskabskommissionen.

Hos Kolind Brandvæsen er der indgået en aftale om opbakning fra brandstationen i Grenaa. Men brandkøretøjerne fra Djurslands østligste by bruger i sagens natur længere tid på at nå frem til eksempelvis en brand i Koed. “Og så kan vi kun stå at vente. Indtil videre har vi været heldige, at der ikke er sket noget alvorligt af den grund. Men på et tidspunkt slipper heldet op”, siger Mikael Hauerslev til Randers Amtsavis.

Torben Jensen slår fast, at den nuværende situation ikke er holdbar i længden. I første omgang tror han på et udbytte af hvervekampagnen, men på et tidspunkt kan det komme på tale med fastansættelser af brandfolk. Den løsning er dyr for kommunerne. “Men situationen som kan opstå ved en brand i Kolind-området er forfærdelig. Derfor er det vigtigt, at vi sætter ind her og nu”, siger Torben Jensen.

Annonce