Akutlægehelikoptere i udbud – fire helt nye helikoptere på vej

Arkivfoto: Lasse Christiansen

De fire nuværende akutlægehelikoptere skal i 2023 skiftes ud med spritnye udgaver. Det sker som led i et udbud, som regionerne netop har indledt. Interesserede leverandører skal byde ind med både fire helikoptere af samme størrelse som de nuværende og et alternativ, hvor to af helikopterne er en smule større. De større helikoptere vil kunne medbringe ekstra udstyr og en ledsager til patienten.

Den nuværende leverandør af akutlægehelikopterne, Norsk Luftambulanse, har fløjet de danske akutlægehelikoptere siden starten for seks år siden. Men kontrakten med den nuværende leverandør udløber i maj 2023, og helikopterne sendes derfor nu i udbud. I næste måned offentliggøres det, hvem der bliver prækvalificeret til at byde på opgaven, og i juni 2021 besluttes det, hvem der bliver ny leverandør af helikopterne.

Den kommende leverandør har dermed to år til at gøre klar til drift. Leverandøren skal blandt andet bestille nye helikoptere, der skal bygges og indrettes, ligesom der skal ansættes og uddannes mandskab.

Værdi på 125 mio. kr. om året

Med udbuddet er det besluttet, at der skal leveres spritnye helikoptere. Leverandørerne skal byde ind med både fire helikoptere af samme størrelse som de nuværende og en alternativ model, hvor to af helikopterne er en smule større. De større helikoptere har fordele i forhold til flytning af patienter mellem hospitaler og akuthjælp til øerne, fordi de kan medbringe ekstra udstyr og en ledsager til patienten. Til gengæld er der flere begrænsninger i, hvor de kan lande i tæt bebyggelse.

”Udbuddet er med til at skabe konkurrence på markedet og sikre, at vi får mest muligt ud af sundhedskronerne. Med krav om nye helikoptere sikrer vi kvaliteten af driften i fremtiden til gavn for borgerne”, siger Ulla Astman, der er næstformand for Danske Regioner.

En styregruppe med alle fem regioner repræsenteret har ansvaret for udbuddet, som vil resultere i enten en 10-årig kontrakt eller en kontrakt, der ikke er tidsbegrænset. Kontrakten vil have en værdi på ca. 125 mio. kr. om året.

Annonce