Alvorlig krise i Region Syddanmark: BIOS kan være på vej ud

Hidtil har både BIOS og Region Syddanmark forsikret, at BIOS’ vagtplan for september hænger sammen og er realistisk. Men torsdag er det kommet frem, at sandheden er en anden: BIOS mangler at få besat en lang række vagter, og dermed er den syddanske ambulancekørsel kastet ud i en dyb krise. Region Syddanmark overvejer tilsyneladende at annullere BIOS’ kontrakt.

Fredag eftermiddag mødes regionsrådet i Region Syddanmark til et ekstraordinært møde, hvor de skal tage stilling til den fremtidige ambulancekørsel i regionen. Det sker efter at det er kommet frem, at BIOS – trods tidligere forsikringer om, at vagtplanen hænger sammen – mangler reddere til at besætte en lang række vagter, når selskabet på tirsdag skal overtage ambulancekørslen fra Falck.

Ifølge flere medier har BIOS skrevet til selskabets reddere og meddelt dem, at de vil blive vagtsat til overarbejdet uden forudgående aftale, hvilket er et led i bestræbelserne for at få vagtplanen til at hænge sammen. Men BIOS har tidligere forsikret Region Syddanmark om, at september-vagtplanen var på plads, og regionen har også tidligere selv haft lejlighed til at gennemgå vagtplanen i detaljer – hvorefter man bekræftede BIOS’ oplysninger.

Men de nye oplysninger har ifølge Fyens Stiftstidende fået regionen til at miste tilliden til BIOS, og derfor vil regionen nu ud af den 10-årige kontrakt. Kammeradvokaten er således blevet bedt om at undersøge, om BIOS har misinformeret regionen i en sådan grad, at kontrakten er misligholdt.

Region Syddanmark oplyser, at der arbejdes på flere forskellige løsninger, der kan sikre, at der også kører ambulancer i regionen efter tirsdag.

Formanden for regionens præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V), har hidtil været regionens talsmand i sagen om BIOS’ overtagelse af ambulancekørslen, og han har i høj grad bakket op om BIOS. Ifølge Thyge Nielsen er det imidlertid fremover regionsrådsformand Stephanie Lose, der udtaler sig i sagen.

Annonce