Brandvæsen skal stå for beredskab under fodboldkampe

To ulykkelige hændelser på udenlandske fodboldstadioner, hvor fodboldspillere har fået hjertestop under kampe, har skærpet opmærksomheden om beredskabet ved akut sygdom og uheld under danske fodboldkampe. 1. divisionsklubben Esbjerg fB har derfor indgået en aftale med Brand & Redning Esbjerg, som fremover stiller med seks veluddannede førstehjælpere, når EfB spiller kampe på Blue Water Arena i Esbjerg.

De frivillige samaritter fra Brand & Redning Esbjerg er uddannet i brugen af hjertestartere og andet behandlingsudstyr.

”Vi dækker med seks personer både begge holds spillere, tilskuere og EfB’s frivillige medarbejdere. Vore frivillige er uddannede i at anvende hjertestartere, give ilt og at arrangere genoplivning. Desuden kan de yde almindelig førstehjælp til alle de skader, der kan opstå, når op til 17.000 mennesker mødes på stadion: Isposer og støtteforbindinger, brandsår fra romerlys eller grillpander, skrammer og småsår”, fortæller læge Christian Jeppesen, der som frivillig er leder af Brand & Redning Esbjergs førstehjælpsenhed.

Hjertestop i udlandet har vist behovet for et beredskab

Baggrunden for det nye samarbejde er de alvorlige hændelser i udlandet, hvor først Bolton-spilleren Patrick Muamba faldt om med hjertestop under en FA Cup-kamp mod Tottenham i London. Muamba var i flere dage i en kritisk tilstand, men overlevede. Derimod overlevede den 25-årige Piermario Morosini fra den italienske Serie B-klub Livorno ikke det hjertestop, han fik under en kamp.

”Vi har med den nye aftale bragt os i front hvad angår beredskab på danske fodboldarenaer. Ved alle EfB’s hjemmekampe er der nu uddannet personale på stadion, som kan udføre livreddende førstehjælp i de kritiske minutter efter eksempelvis hjertestop, som er så vigtige for offerets chance for at overleve. Det er en stor tryghed for alle på Blue Water Arena, at der i en nødsituation er kompetente personer, som kan reagere korrekt og hurtigt”, siger EfB’s sikkerhedschef, Jan Lindhardt.

Har allerede været i aktion

Allerede i forårets første kamp mellem EfB og FC Vestsjælland måtte Brand & Redning Esbjergs folk i aktion, da udeholdets angriber, Danni König, tidligt i kampen brækkede en arm. Han blev lagt på en båre, fik lagt is på af EfB’s læge og blev observeret, indtil en ambulance var fremme. Under samme kamp stødte to af EfB’s cheerleaders sammen under en akrobatisk øvelse, og en af pigerne fik lagt is på en øm næse.

”Meningen med det hele er, at man kommer til fodbold for at hygge sig og få en god oplevelse. Vi håber, at vi med vores tilstedeværelse kan bidrage til, at alle føler sig mere trygge ved at gå til fodbold i Esbjerg”, siger Christian Jeppesen, der jævnligt selv er en del af beredskabet på Blue Water Arena.

Annonce