Falck tager afstand fra kædemail

En kædemail, der udgiver sig for at stamme fra Falck, florerer i øjeblikket. I mailen bliver man opfordret til at indtaste ens nærmeste pårørende på mobiltelefonen under navnet ICE (In Case of Emergency). Det kan hjælpe redderne til at komme i kontakt med pårørende og i sidste ende være med til at redde liv. Det lyder, som en god idé, men det er slet ikke Falck, der står bag.

“Umiddelbart virker det som en god idé, men der er flere problemer”, siger Falcks korpslæge, Sven Trautner, til Århus Stiftstidende. “For det første skal man være stensikker på, at telefonen tilhører den rigtige person. Den skal også være opdateret, så skilsmisser og andre personlige forhold ikke giver problemer. Og så er der det etiske i at åbne andres telefoner”, siger han.

Under alle omstændigheder vil det sjældent være aktuelt for Falck at bruge ICE-personen, for det er slet ikke deres opgave at underrette pårørende; det er en politiopgave. Desuden mener Sven Trautner ikke, at det er et problem for politiet i Danmark at finde frem til pårørende.

Idéen med at få mobilbrugere til at skrive en ICE-person ind på deres mobiltelefon stammer fra Storbritannien, hvor der efter terrorangrebet i London den 7. juli 2005 var problemer med at finde kontaktoplysninger på flere af de omkomne. De færreste havde papirer med kontaktoplysninger på sig, men næsten alle havde mobiltelefoner. Derfor kunne det have hjulpet redningsarbejderne og politiet med at finde frem til de pårørende, hvis alle havde en kontakt i mobilen under navnet ICE.

I efteråret 2005 blev ICE-idéen præsenteret, og blandt andet den walisiske redningstjeneste bakkede idéen op. Senere har mailopfordringen spredt sig, og i de seneste måneder er den også nået til blandt andet Norge og Danmark. “Det kan muligvis fungere i andre lande, men jeg kan ikke se, at man kan gennemføre det i Danmark. Det er for usikkert. Derfor er vi ikke gået videre med det”, siger Sven Trautner til Århus Stiftstidende.

Annonce