Regioner bekræfter: Ingen krav til antallet af reddere

De fem regioner skyder nu endegyldigt en artikel fra dagbladet Børsen ned. Avisen skrev sidste år, at Falck snød på vægten ved at anvende færre end 12 reddere til at bemande hver ambulance, men alle fem regioner oplyser nu i en redegørelse, at de ikke stiller nogen krav til Falck om, hvor mange reddere, som skal være ansat pr. ambulance. I regionernes kontrakter med Falck stilles der blot krav om, at ambulancerne altid skal være bemandet med mindst to reddere.

Ifølge en artikel, som dagbladet Børsen bragte sidste år, har Falck overfor regionerne forpligtet sig til, at der skal være 12 reddere ansat for et bemande en døgnambulance. I artiklen fortalte en redder fra Responce, der tidligere har arbejdet i Falck, samt ejeren af et konsulentfirma, der rådgiver virksomheder, der gerne vil ind på ambulancemarkedet og konkurrere med Falck, imidlertid at den reelle bemanding hos Falck er mellem seks og otte mand.

Børsens konklusion var derfor, at Falck tager sig betalt for at have 12 reddere ansat, men at mindst fire af disse reddere så i stedet anvendes til f.eks. at køre autohjælp for private kunder – selv om de altså er betalt af regionerne. Børsen havde regnet sig frem til, at Falck på den måde kører ambulancerne med 604 færre reddere end aftalt, hvilket svarer til, at Falck sparer 300 mio. kr. om året – eller at regionerne betaler 300 mio. kr. for meget for ambulancekørslen.

Men som BeredskabsInfo tidligere har skrevet, eksisterer kravet om en bemanding på 12 reddere pr. ambulance, som er grundlaget for Børsens historie, tilsyneladende ikke. Og det bekræfter de fem regioner nu i en redegørelse, som Sundhedsministeriet på baggrund af Børsens artikel bad Danske Regioner om at udarbejde.

I redegørelsen beskriver alle regionerne de krav til ambulancebemandingen, som fremgår af deres kontrakter med ambulanceoperatørerne. Regionerne stiller krav om, at ambulancer skal bemandes med to reddere – ambulanceassistent og enten ambulancebehandler eller paramediciner – men ingen af regionerne stiller ifølge redegørelsen nogen form for krav til, hvor mange reddere, som ambulanceoperatørerne skal have ansat pr. ambulance.

Annonce