Ønsker ny model for bemanding af paramedicinerambulancer

Foto: Jens Wognsen

Siden 2016 har Region Syddanmark officielt haft 13 paramedicinerambulancer. Men antallet af paramedicinere er i mellemtiden steget kraftigt, så der er nu 273 i regionen. Derfor er det i praksis langt flere ambulancer end de 13, som bemandes med paramedicinere. Regionen ønsker derfor at ændre modellen, således at det ikke længere kun er de 13 ambulancer, der defineres som paramedicinerambulancer.

Ambulance Syd har i dag 205 paramedicinere, mens Falck i Region Syddanmark har 68. Det betyder, at det i gennemsnit er 36 af regionens 73 ambulancer, som bemandes med mindst én paramediciner.

Siden 2016 har regionen imidlertid kun defineret 13 faste ambulancer som paramedicinerambulancer. Det drejer sig om ambulancer i Grindsted, Haderslev, Skærbæk, Faaborg, Vejle, Fredericia, Middelfart, Nyborg, Assens/Årup/Glamsbjerg, Tønder/Toftlund/Løgumkloster, Vojens, Give og Ølgod/Nørre Nebel.

Derudover kan paramedicinere frivilligt vælge at tilmelde sig som paramedicinere, når de bemander andre ambulancer, og dermed kan AMK-vagtcentralen se, at der reelt er tale om en paramedicinerambulance.

Region Syddanmark lægger nu op til, at den ordning ændres. Fremover skal det være obligatorisk for paramedicinerne at tilmelde sig, når de har vagt. For Ambulance Syd skal ændringen ske snarest, mens den i Trekantområdet, som Falck i dag dækker, sker efter den igangværende udbudsrunde.

Stadig krav til antal paramedicinerambulancer

Ændringen skal gøre vagtplanlægningen lettere, fordi ambulanceoperatørerne ikke er bundet til at have paramedicinere på vagt på de 13 udvalgte ambulancer. I det i igangværende udbud er der dog lagt op til, at den kommende operatør i Trekantområdet stadig skal have en nærmere defineret forpligtelse, som ser således ud:

”For alle ambulancer gælder, at de skal være tilmeldt med det faktiske kompetenceniveau for deres reddere, og mindst 4 samtidige ambulancer i alle døgnets timer (24/7) skal være bemandet således, at en af redderne er med særlige kompetencer (paramediciner). Mindst 2 af de 4 ambulancer bemandet med redder med særlige kompetencer (paramediciner) skal være på base, hvor der kun er ét beredskab”.

Annonce