Risiko for arbejdsskader hos reddere stopper flytransport af patienter

Flyselskabet Cimbers fly er indrettet så uheldigt, at Falck-redderne risikerer at få en arbejdsskade, hvis de skal løfte patienter ind og ud af flyene. Derfor har Arbejdstilsynet nu sat en stopper for, at bornholmske patienter transporteres til og fra behandling på Rigshospitalet i fly. I stedet skal patienterne transporteres i ambulance via Sverige og opholde sig i ambulancen på færgens vogndæk under sejladsen til og fra Bornholm.

Liggende patienter fra Bornholm, som skal til behandling på andre af Region Hovedstadens hospitaler, er hidtil blevet transporteret i Cimbers ordinære rutefly, og reddere har sørget for, at patienterne er blevet løftet ind og ud af flyene. Men den fremgangsmåde har Arbejdstilsynet altså nu stoppet, oplyser P4 Bornholm.

Den nye procedure indebærer, at patienterne efter endt behandling bliver hentet af en ambulance fra Region Hovedstaden, som kører dem til Ystad i Sverige. Her bliver patienterne overflyttet til en ambulance fra Falck på Bornholm, der kører dem ombord på færgen, og under sejladsen opholder de sig så i ambulancen på færgens vogndæk. Den samlede tur vil kunne vare fire-fem timer.

Undren hos flyselskab

Cimbers kommercielle direktør, Jacob Krogsgaard, undrer sig dog over, at patienterne ikke længere flyves med hans selskab. ”Det er mærkeligt. Det er tilsyneladende kun på Bornholm, at Falck har problemer. Ingen andre steder har Cimber hørt om problemer med at få Falck til at bære patienterne op til bårerne på flyet”, siger Jacob Krogsgaard til P4 Bornholm.

Han tilføjer, at den manglende mulighed for redderassistance også betyder, at Cimber ikke længere kan tilbyde folk med brækkede ben, dårlig ryg eller lignende at komme til Bornholm med fly.

Falck: Det er en fordel for patienten

Hos Falck mener man imidlertid, at det faktisk kan være en fordel for både reddere og patienten at sejle ambulancen over vandet fra Ystad i stedet for at flyve. ”Nu kan vi hente på hospitalet på en båre, som Falck gør med almindelige transporter. Det er min vurdering, at transporten derved bliver mere skånsom for patienten, fordi der er færre løft”, siger stationsleder Christian Mejlvang fra Falck på Bornholm til P4 Bornholm.

Regionsrådsmedlem Leila Linden fra Bornholm vil nu rejse sagen over for Region Hovedstaden. Hun fortæller, at hun blandt andet gerne vil vide, om man har søgt at finde en anden løsning, så patienterne stadig kan flyves hjem. Desuden ønsker hun oplyst, om det bornholmske beredskab – som om aftenen består af kun tre ambulancer – påvirkes af den nye ordning, hvor en bornholmsk ambulance ofte må sendes til Ystad.

Annonce