En brand om dagen på grund af ukrudtsbrændere

Arkivfoto

Sommervarmen får ukrudtet til at vælte frem i haverne, og mange griber til ukrudtsbrænderen for at få bugt med skvalderkål, mælkebøtter og græstotter. Men det er vigtigt at bruge ukrudtsbrænderen rigtigt, hvis man vil undgå ulykker. Det seneste par år har ukrudtsbrændere været skyld i mere end én brand om dagen i forårsmånederne.

Beredskabsstyrelsen har gjort op, at der på landsplan var udrykning til mindst 78 brande alene i maj-juni 2011 på grund af forkert brug af ukrudtsbrændere. I maj-juni 2012 var der mindst 106 udrykninger til brande, hvor en ukrudtsbrænder formodes at have været årsagen. I år har der allerede været en del brande, som var antændt af en ukrudtsbrænder. I tallene indgår brande i bygninger, hegn, biler og andet, som har givet anledning til at tilkalde brandvæsenet.

Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen gennemfører sommeren igennem en kampagne for sikker brug af ukrudtsbrændere. Kampagnen tager udgangspunkt i nogle gode råd om sikker brug under overskriften: Brænd ukrudtet – uden ulykker.

Brandene opstår typisk, hvis man ikke husker rådene om at holde ukrudtsbrænderen væk fra bygninger, biler, plankeværk, tør bevoksning og tør jord. Man skal også holde øje med efterladte gløder, og man må aldrig gå fra en tændt eller varm ukrudtsbrænder. Desuden skal man ikke bruge brænderen i kraftig blæst, hvor det kan være svært at styre flammen.

Man skal også sikre sig, at ukrudtsbrænderen har et DG-mærke, som er et godkendelsesmærke, der sidder på brænderen. Glem ikke at afmontere gasflasken efter brug og lad brænderen køle af, før den gemmes væk. Spar tid: Ukrudtet skal kun svitses, så cellerne sprænges, og planten dør. Undgå at brænde planterne af, for så overlever rødderne, og planterne kan spire igen.

Sikker brug af ukrudtsbrænderen

  • Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
  • Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning
  • Husk god afstand til bygninger, biler og plankeværk
  • Hold øje med glemte gløder
  • Forlad aldrig en tændt eller varm brænder
  • Afmonter gasflaske eller -dåse efter brug
  • Tjek, at ukrudtsbrænderen har DG-mærke

Annonce