Falck påtager sig det fulde ansvar for forsinket brandudrykning

Google Maps
Falck-stationen i Stege

Falck, som udfører brandslukning for Vordingborg Kommune i de tidligere Præstø og Møn kommuner, påtager sig det fulde ansvar for, at der lørdag gik 20 minutter, inden slukningsmandskabet var fremme til en brand i et rækkehuskvarter, som lå kun to minutters kørsel fra Falck-stationen i Stege.

Mens Vordingborg kommunale brandvæsen – som blandt andet står for brandslukningen i den gamle Vordingborg Kommune – kører med deciderede vagthold for deltidsbrandfolkene, så kører Falck, som står for brandstationerne i Præstø og Stege, med et helt andet system. Falck alarmerer således alle 18 brandfolk, når alarmen går, og satser så på, at der mindst møder de fem mand op, som Falck er forpligtet til at rykke ud med indenfor fem minutter sammen med en holdleder.

Det gjorde der bare ikke, da alarmen gik lørdag aften. Da branden blev slået, var holdlederen på stationen, efter fem minutter mødte en ny og endnu ikke funktionsuddannet brandmand op og efter yderligere ca. fem minutter endnu en brandmand. Senere kom der så andre Stege-brandfolk til selve brandstedet.

Da indsatslederen – som altid kommer fra Vordingborg, og som denne aften var beredskabschef Preben Jørgensen – undervejs mod Stege hørte, at der ikke var stillet de folk, der skulle i Stege, lod han sin vagtcentral i Vordingborg alarmere deltidsbrandfolkene i Præstø og sende dem og deres slukningskøretøjer af sted til Stege.

I en redegørelse til beredskabskommissionen påtager Falck sig det fulde ansvar, og redningschef i Falck Danmarks branddivision, Henning Schreiber, beklager dybt, at Falck i Stege ikke kunne stille med de folk, som de skulle ifølge kontrakten med Vordingborg Kommune. Falck vil nu sammen med beredskabet i Vordingborg finde løsningsmuligheder, der fremadrettet skal sikre, at der ikke sker en lignende hændelse, og de to parter vil iværksætte løsningerne omgående.

Beredskabschef Preben Jørgensen siger, at det, der skete lørdag aften, ikke var godt nok af Falck, og ikke må ske igen. Han har stor forståelse for den vrede, som beboerne i de berørte rækkehuse føler. “At stå og vente på brandvæsenet i 20 minutter, alt mens man ser, at ens bolig brænder, er en uhyggelig oplevelse. Specielt når man ved, at den lokale Falck-brandstation kun ligger to minutter væk. Så jeg kan sagtens forstå, at de berørte er vrede og står uforstående over for, hvordan det kan ske”, siger Preben Jørgensen.

Annonce