Beredskabsstyrelsen tvivler på Hørsholm-tal

Beredskabsstyrelsen har godkendt udrykningsstrukturen i Søllerød-Hørsholm Brandvæsen. Beredskabsstyrelsen tvivler godt nok på, at udrykningstiderne kan overholdes i praksis – men tvivlen er bare ikke så stor, at styrelsen kan nægte at godkende beredskabet. “Borgerne er i øvrigt flintrende ligeglade med denne opblæste sag fra nogle få brandfolk”, siger kommunens beredskabschef.

“Vi er i tvivl om, hvorvidt udrykningstiderne kan overholdes i praksis. Vi kan ikke gennemskue kommunens tal. Tvivlen er bare ikke så stor, at vi kan nægte at godkende beredskabet”, siger fuldmægtig Søren Jesper Smith fra Beredskabsstyrelsen til JP København. Han understreger, at kommunerne har ansvaret for at overholde tiderne. “Det er som at sætte ræven til at vogte gæs, når Beredskabsstyrelsen blot overlader det til kommunen at kontrollere sig selv”, siger brandmændenes talsmand, John Vodstrup.

Som det ser ud nu, bliver udrykningstiden til Rungsted overskredet med et halvt minut, oplyser beredskabschefen i Hørsholm Kommune, Leif B. Johansen. “Men vi arbejder på at finde en løsning”, siger han til JP København.

Godkendelsen er den foreløbige kulmination på en langvarig strid mellem Hørsholm Kommune og brandfolkene fra den nuværende Falck-station midt i kommunen. Hørsholm har opsagt sin kontrakt med Falck for i stedet at lave et fælleskommunalt beredskab med Søllerød Kommune. Fra 1. december i år vil sprøjterne rykke ud fra den nye brandstation, som ligger i HUR’s tidligere garageanlæg i den nordlige del af Hørsholm Kommune. Men loven kræver, at brandsprøjterne når frem inden for 10 minutter. Det kan ikke lade sig gøre i Rungsted-området, mener talsmanden for de nuværende Falck-brandfolk, John Vodstrup. “Vores prøvekørsler viser, at det tager omkring 15 minutter at nå frem til Rungsted. Helt uansvarligt, når hvert minut tæller”, siger John Vodstrup til JP København.

Hidtil har Hørsholm Kommune fastholdt, at “lovens krav til udrykningstider bliver overholdt”, som borgmesteren i Hørsholm, Uffe Thorndahl (K), udtalte i en pressemeddelelse fra februar i fjor. Men juni i år meddelte Hørsholms beredskabschef, Leif B. Johansen, i et brev til en borger, at “der kan være et mindre problem for visse strækninger af Rungsted Strandvej”. Da beredskabschefen i Søllerød Kommune, Jesper Djurhuus, fremlagde sagen for politikerne i Hørsholms økonomiudvalg, blev det “mindre problem” konkret: Der er en overskridelse på 32 sekunder i Rungsted-området.

Borgmesteren i Hørsholm, Uffe Thorndahl (K), besvarer ifølge JP København ikke telefoniske opkald om udrykningstider. Hans beredskabschef, Leif B. Johansen, nægter at kommentere det konkrete forløb af sagen. “Borgerne er i øvrigt flintrende ligeglade med denne opblæste sag fra nogle få brandfolk”, siger Leif B. Johansen til JP København. Han understreger, at den planlagte brandstation ikke er underlagt Beredskabsstyrelsens krav. Fra næste år betyder nye regler, at kommunerne selv kan fastlægge beredskabet. “De nye regler åbner formentlig for, at vi i visse områder kan overskride grænsen på 10 minutter”, siger Leif B. Johansen.

Annonce