Kraftig stigning i antallet af brande i lithiumionbatterier

Over de seneste år er der kommet stadig flere produkter på markedet med lithiumionbatterier. Det gælder ikke mindst elcykler, elscootere og elløbehjul. Beredskabsstyrelsen monitorerer på baggrund af data fra de kommunale beredskaber risikoen for brand, og en ny analyse peger på en kraftig stigning i antallet af brande i produkterne.

I 2021 blev registreret 30 brande, der opstod i et mindre produkt med lithiumionbatteri. I 2022 blev der registreret 73 brande. I første halvår af 2023 blev der registreret 58 brande.

Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen oplyser, at de to myndigheder kommer til at følge udviklingen på området tæt og forventer at have opdateret data på området medio 2024.

”Vi kommer til at følge området tæt. Blandt andet fortsætter vi den løbende gode dialog med de kommunale redningsberedskaber om indberetning, så vi får endnu bedre data på området. Derudover følger vi også udviklingen på området i udlandet”, siger Frederik Prytz-Grønfeldt, der er analysechef i Beredskabsstyrelsen.

”Vi skal helt generelt ikke være nervøse for at bruge produkter med lithiumionbatterier, men som forbruger skal man behandle de nye produkter med respekt og omtanke ved at følge myndighedernes gode råd. Det gælder især, når vi lader produkterne op”, siger Nicoline Zederkof Jensen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Giver flere udrykninger

”Det er fortsat relativt små tal, men vi mærker tendensen i vores udrykninger. Derfor vil vi også opfordre til, at man følger rådene på området og bl.a. har en røgalarm der, hvor man oplader sine batterier”, siger Rasmus Storgaard Petersen, der er beredskabsdirektør i Beredskab Øst.

Se statistikken for batteribrande her.

Annonce