Kun 64 pct. modtog ny mobilvarsling

64 pct. af befolkningen modtog en test-advarsel via S!RENEN på deres mobiltelefon under den landsdækkende test den 3. maj 2023. Det viser en undersøgelse, som Megafon har udført for Beredskabsstyrelsen. Den lave andel af modtagere tyder på problemer på mobiltelefonerne, for hele 99 pct. af de såkaldte celler, der sidder på telemasterne, afsendte rent faktisk test-advarslen.

Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen gennemførte den 3. maj 2023 en national test af det nye varslingssystem S!RENEN, som kan udsende advarsler til borgere i et fareområde direkte på mobilen.

Under testen blev der udsendt en test-advarsel via S!RENEN. Selve afsendelsen af test-advarslen forløb planmæssigt, og over 99 pct. af de såkaldte celler, der sidder på telemasterne, afsendte test-advarslen.

Test-advarslen blev imidlertid kun modtaget af 64 pct. af befolkningen. Det viser en repræsentativ undersøgelse, som Megafon har udført for Beredskabsstyrelsen.

Manglende opdatering og ældre telefoner kan være årsag

Beredskabsstyrelsen oplyser, at man arbejder på at afdække årsager til, at godt 1/3 af mobiltelefoner ikke modtog varslet. Beredskabsstyrelsen vurderer indledningsvist, at en udbredt årsag er, at telefonernes styresystem ikke var opdateret. En anden årsag er, at ældre mobiltelefoner ikke modtager advarslerne.

Efterhånden som mobiltelefonernes styresystemer opdateres, vil stadig flere blive i stand til at modtage advarsler via S!RENEN, vurderer Beredskabsstyrelsen. Fremtidige versioner af telefoner og styresystemer bliver således kompatible med S!RENEN.

Blandt de øvrige formodede årsager er, at telefonerne kan have været forbundet til 3G-netværket. S!RENEN er ikke kompatibel med 3G, da 3G er ved at blive udfaset til fordel for 4G og 5G.

Beredskabsstyrelsen analyserer testen og dens resultater nærmere og forventer at færdiggøre en evaluering inden sommerferien.

Annonce