Mangel på frigørelsesudstyr forsinkede redningsindsats

Da en 44-årig mand tirsdag blev fastklemt i en trafikulykke, måtte beredskabet i Stevns Kommune tilkalde assistance fra nabokommunen Køge. Den nærmeste brandstation, Falck i Hårlev, har nemlig ikke frigørelsesudstyr, og i stedet skal hjælpen komme fra det frivillige beredskab i Store Heddinge. Men her virkede tilkaldesystemet ikke.

Trafikulykken skete sidst på eftermiddagen tirsdag, hvor den 44-årige fører af en avisbil kørte ind i et træ, da han forsøgte at undgå at påkøre en anden bil, som var bremset op. Den 44-årige blev ved ulykken kvæstet og teknisk fastklemt.

I Stevns Kommune varetager det frivillige beredskab i Store Heddinge frigørelsesopgaven, men tirsdag kunne indsatsleder Søren Hopff fra Stevns Brandvæsen konstatere, at de frivilliges tilkaldesystem ikke fungerede. Det var heller ikke muligt at kalde assistance fra brandstationen i Hårlev, for her har Stevns Kommune ikke ønsket at betale for frigørelsesudstyr.

”Jeg måtte jo så tilkalde hjælp fra nabokommunen, så derfor blev Falck i Lellinge involveret. Jeg manglede hænder, så selv om Hårlev ikke har det fornødne værktøj på deres station, så blev de tilkaldt alligevel”, fortæller Søren Hopff til Dagbladet Ringsted.

Indsatslederen peger samtidig på, at situationen kunne være blevet meget alvorlig for den fastklemte patient. ”Det her kunne have gået virkelig galt, hvis den fastklemte havde været kommet alvorligt til skade. Det drejer sig altid om minutter med sådan nogle ulykker her, og når først man så ikke kan få hjælp fra Store Heddinge, og man ved, at de på stationen i Hårlev – som jo ligger meget tæt på ulykkesstedet, og hvor mandskabet der kunne være fremme på meget kort tid – ikke har det fornødne udstyr til at kunne hjælpe med at klippe fastklemte fri – så er man jo prisgivet som tilskadekommen i en ulykke som den i går, hvis man er kommet rigtig alvorligt til skade”, siger Søren Hopff.

Annonce