Politiet vil styrke kritiseret brandefterforskning

Den seneste tid har politiets brandefterforskning været hårdt kritiseret, men nu skal en række nye initiativer styrke Rigspolitiets brandtekniske efterforskning. Politiet understreger dog, at forandringerne sker på baggrund af analyser af en række forskellige arbejdsområder, som Rigspolitiet gennemførte sidste år.

”Det er selvsagt en meget kompliceret opgave at finde spor i udbrændte huse. Derfor skal vi også hele tiden spørge os selv, hvordan vi kan gøre vores arbejde endnu bedre”, siger vicepolitiinspektør Lisbeth Jessen fra Nationalt Kriminalteknisk Center under Rigspolitiet.

Rigspolitiet er i øjeblikket ved at ansætte en brandteknisk specialkonsulent med naturvidenskabelig specialviden. Den nye medarbejder skal støtte kriminalteknikerne i deres arbejde og følge den internationale udvikling på brandområdet. Samtidig har en arbejdsgruppe netop afleveret anbefalinger til, hvordan man kan styrke kriminalteknikernes kompetencer.

”Brandefterforskere er erfarne efterforskere, der har forskellige kriminaltekniske uddannelser, brandtekniske specialkurser, sidemandsoplæring, kompetencetests og universitetsstudier i blandt andet Storbritannien bag sig. Men en uddannelse til brandefterforsker er ikke en hyldevare, og derfor er der behov for at styrke og systematisere uddannelsen yderligere, så vi bedre kan dokumentere, hvad det rent faktisk er, efterforskerne kan”, siger Lisbeth Jessen.

Desuden skal der indføres en ny konklusionsskala, så de brandtekniske erklæringer fremstår tydeligere og stærkere. Og den nordiske brandmanual, som politiets brandårsagsefterforskning baserer sig på, danner i øjeblikket grundlag for arbejdet med at udvikle en ny europæisk kvalitetsmanual på brandefterforskningsområdet.

Annonce