Ulovlige parkeringer forsinker brandvæsenet

Et stigende antal biler og hensynsløs parkering forhindrer brand- og redningskøretøjer i at komme frem i store dele af byen. Københavns Brandvæsen frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før de kaotiske forhold vil koste menneskeliv. Københavns Brandvæsen oplever nemlig gang på gang, at brandkøretøjerne ikke kan komme frem i sidegaderne, fordi folk parkerer skævt, ulovligt eller dør om dør i to rækker.

“Det er et stigende problem, og der går kostbare minutter tabt, når vi ikke kan komme frem. En skønne dag kommer det til at koste menneskeliv”, siger Niels Ole Blirup, chef for brand- og redningsafdelingen i Københavns Brandvæsen, til JP København. “Folk kan bare køre en aftentur i Classensgade eller Nordre Frihavnsgade på Østerbro og se, hvordan folk parkerer i to rækker”, siger han. Den hensynsløse parkering betyder, at slukningskøretøjerne må bakke og køre omveje for at komme frem, og forholdene vækker også bekymring blandt beboere.

“For ikke så længe siden var der nogle beboere på Vesterbro, der ringede efter os en nattetime, fordi 14-16 biler holdt parkeret, så de spærrede vejen. Det betød, at der var godt 40 lejligheder, som vi aldrig ville kunne komme frem til, hvis der havde været brand”, siger Niels Ole Blirup til JP København. I den konkrete sag tilkaldte brandvæsenet politiet, som fik Falck til at fjerne bilerne, og brandfolkene kan generelt ikke gøre meget andet end at appellere til folks fornuft. Men den kniber det af og til med.

“Folks moral er faldende. Vi kan sagtens komme ud for, at folk ikke rokker sig ud af stedet, men bliver liggende midt på vejbanen, når vi kommer med fuld udrykning. For nylig blev en af vores pionervogne under udrykning chikaneret af en bil, der kørte ind foran den og bremsede. Det betød, at pionervognen aldrig nåede frem, mens vi havde brug for den”, siger Niels Ole Blirup.

Blandt de brandfolk, der oplever problemerne på nærmeste hånd, har man svært ved at forstå bilisternes parkerings-adfærd. “Folk parkerer med hovedet under armen, og det har været et kæmpe problem i mange år. Vi skal kunne nå ud til yderområderne i løbet af 10 minutter, fra alarmen går, og færdselsloven gælder, uanset om det er en offentlig eller privat vej. Vi håber ikke, at der skal lig på bordet, før der bliver gjort noget ved tingene”, siger Flemming Jensen, der er brandmand på Tomsgården, til JP København.

Brandfolkene selv kører ikke rundt og noterer numre på ulovligt parkerede biler, men Flemming Jensen og hans kolleger er begyndt at sætte en lille hilsen i forruden, hvis de ikke kan komme frem. “Det er en pæn henstilling om at tænke sig om en anden gang. Det kunne være deres egen lejlighed, der brændte, eller dem selv, som havde brug for at få hjælp”, siger han.

Annonce