Ny SINE-kontrakt blev flere milliarder dyrere end ventet

For få uger siden underskrev Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation en milliardkontrakt med Motorola-koncernen om den fremtidige drift af beredskabets SINE-netværk. En stærkt forsinket og hårdt kritiseret udbudsproces endte med, at kun Motorolas selskab bød på kontrakten. Og den manglende konkurrence kan tilsyneladende aflæses på prisen, der blev flere milliarder kr. højere end ventet.

Det Motorola-ejede Dansk Beredskabskommunikation skal også fremover drive de danske beredskabers radionetværk, SINE. Kontrakten mellem Dansk Beredskabskommunikation og den ansvarlige myndighed, Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation, blev underskrevet i forrige uge.

Kontrakten blev indgået efter en kontroversiel og hårdt kritiseret proces. Udbuddet skulle egentlig have været påbegyndt i 2019, men Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation har gang på gang udskudt udbuddet. I 2021 udløb den hidtidige kontrakt med Dansk Beredskabskommunikation uden nogen lovlig mulighed for forlængelse, hvorefter Rigspolitiet uden juridisk grundlag alligevel valgte at forlænge kontrakten frem til 2024.

Da udbuddet endelig gik i gang i 2022, tegnede det i første omgang til, at der kom konkurrence om opgaven. Fire store virksomheder blev således prækvalificerede til at byde. Men i sidste ende valgte kun Dansk Beredskabskommunikation at afgive et tilbud på den fortsatte drift af radionettet, der har 45.000 brugere indenfor beredskabet.

Koster 2-3 mia. kr. mere

Den manglende konkurrence ser ud til at have påvirket prisen.

Da Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation sendte opgaven i udbud, var centerets vurderingen, at kontrakten ville komme til at koste mellem 1,8 mia. kr. og 2,7 mia. kr. Men sådan kom det ikke til at gå. Ifølge BeredskabsInfos oplysninger ender kontrakten således med at koste den danske stat 4,6 mia. kr. Eller helt præcist 4.584.519.269 kr. Altså i runde tal et sted mellem 2 mia. kr. og 3 mia. kr. mere, end Rigspolitiet havde forventet.

BeredskabsInfo ville gerne have spurgt Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation om baggrunden for den voldsomme prisstigning, herunder om der som led i forhandlingerne med Dansk Beredskabskommunikation er ændret på kontraktens varighed, indhold eller brug af optioner. Vi ville også gerne have spurgt, hvordan de ekstra milliarder finansieres. Rigspolitiet er imidlertid ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Annonce