Nye regler for alarmcentralerne

For første gang reguleres alarmcentralernes opgaver nu i lovgivningen. Det sker, efter at Justitsministeriet har udstedt en ny bekendtgørelse om minimumskrav til alarmcentralernes og beredskabstjenesternes alarmbehandling. Der er tale om en implementering af EU-regler, og fokus er på regler om alarmcentralernes behandling af personoplysninger.

Den nye bekendtgørelse om minimumskrav til alarmcentralernes og beredskabstjenesternes alarmbehandling blev udstedt i denne uge, men den træder først i kraft den 1. oktober 2022. Nogle af reglerne træder endvidere først i kraft i 2027.

Det er småt med nyskabelser i bekendtgørelserne, og den største nyskabelse ligger i den del af reglerne, der først træder i kraft om fem år: Her skal alarmcentralerne ikke bare kunne modtage taleopkald via 112, men også det, der i EU-sprog betegnes som ”synkroniseret tale og tekst, herunder tekst i realtid, og tale, tekst, herunder tekst i realtid, og video synkroniseret som totalkommunikation, hvis der leveres video.”

Skal kunne håndtere stedbestemmelsesoplysninger

Bekendtgørelsen stiller også krav om, at alarmcentralerne skal sikre, at de i forbindelse med alarmkommunikation kan modtage stedbestemmelsesoplysninger om slutbrugeres geografiske position, der stammer fra mobiltelefoner. Endvidere fastsætter bekendtgørelsen, at landets beredskaber være i stand til at modtage oplysninger, som fremsendes af alarmcentralerne til brug for alarmbehandlingen.

De øvrige regler i bekendtgørelsen handler primært om behandling af personoplysninger, herunder hvornår oplysninger og lydoptagelser skal slettes.

Annonce