Politiet lukker alarmcentral på Bornholm

Næste år lukker politiet alarmcentralen i Rønne. I stedet skal Bornholm dækkes fra politiets alarmcentral i Hillerød, der i forvejen dækker Frederiksborg Amt. Lukningen sker primært for at sikre, at alarmoperatørerne kan opretholde en tilstrækkelig rutine – det har nemlig været et problem på alarmcentralen i Rønne, der er landets suverænt mindste, og som typisk kun modtager 5-10 opkald i døgnet. Men på Bornholm er der bekymring for, at flytningen giver problemer i forhold til lokalkendskabet og det bornholmske sprog.

Falck nedlagde for nogle års siden sin vagtcentral på Bornholm, og den blev i første omgang flyttet til Odense, men i dag dækkes Bornholm fra Falcks vagtcentral i Smørum, der også dækker Frederiksborg Amt og Storkøbenhavn. Men flytningen har ikke været problemfri – især kan det bornholmske sprog give problemer. Og de bornholmske brandvæsener frygter, at der vil opstå tilsvarende problemer, når alarmcentralen flyttes. Når der i pressede situationer alarmeres via 112 vil der kunne opstå forsinkelser eller misforståelser på grund af sprogproblemer. Samtidig frygter man, at alarmoperatørerne i Hillerød ikke vil have tilstrækkeligt lokalkendskab.

De bornholmske brandvæsener er dog enige med politiet i, at det er en fordel med mere rutine til alarmoperatørerne. De få alarmer til alarmcentralen på Bornholm betyder nemlig, at den enkelte alarmoperatør har svært ved at opbygge en tilstrækkelig rutine i håndtering af de forskellige alarmtyper. Og det vil især kunne give problemer i fremtiden, idet alarmoperatørerne ventes at få en stadig vigtigere rolle i den præhospitale indsats, hvor de skal kunne vurdere, hvilken hjælp, der skal afsendes.

Både Rigspolitichefen og Bornholms politimester skal komme med en redegørelse til justitsminister Lene Espersen (K) om lukningen af alarmcentralen. Folketingsmedlem Søren Søndergaard (EL) har nemlig bedt justitsministeren om en redegørelse for sagen, og spurgt ministeren, om hun kan garantere, at det ikke på nogen måde vil betyde ulemper for bornholmerne, at 112-alarmcentralen flyttes fra øen til Hillerød.

Annonce