Ambulancefolk: Ambulancetjenesten er på randen af et sammenbrud

Arkivfoto: Thomas Voss

Region Hovedstadens nye akutberedskab har medført, at ambulancetjenesten i København står på randen af et sammenbrud, og politikerne må nu tage ansvaret for det kaos, som de har skabt. Sådan lyder udmeldingen fra KbaK, der er faglig klub for ambulance- og brandfolk i Københavns Brandvæsen. Ambulancefolkene er vrede over, at Region Hovedstaden forsøger at placere ansvaret for ambulanceproblemerne hos alarmcentralen.

“Da politikerne besluttede at reformere ambulanceområdet og dermed halvere antallet af disponible ambulancer i regionen, skortede det ikke på advarsler fra os fagfolk. I Københavns Brandvæsen brugte vores faglige repræsentanter og ikke mindst ledelsen mange ressourcer på at advare om, at det planlagte antal ambulancer ikke ville have en kinamands chance for at løse den opgave, de ville blive stillet over for. Politikerne holdt dog fast i deres visionære planer, og stor respekt for det, man kan jo ikke skrotte de store planer, bare fordi samtlige fagfolk advarer om, at det vil udløse kaos”, siger formanden for KbaK, Peter Ørnbo.

“Respekten forsvinder dog, når de samme politikere nu, hvor det er endt i det forudsete kaos, fuldstændigt svigter deres ansvar, og i stedet tørrer det af på en alarmcentral, der ellers har fungeret til alles tilfredshed i over 50 år. Alarmcentralen i København er bemandet med folk, der alle har kørt ambulance, og min erfaring fra 13 års ambulancetjeneste ved brandvæsenet er, at de gør et rigtigt godt stykke arbejde”, siger Peter Ørnbo.

De københavnske ambulancefolk opfordrer samtidig Region Hovedstaden til at styrke samarbejdet med ambulancefolkene. “Der er altid plads til forbedringer, og vi vil meget gerne deltage i et konstruktivt samarbejde, hvis det kan forbedre kerneydelsen, som i vores optik er hurtige ambulancer med veluddannede folk til borgerne, når de ringer 112. Tonen i omklædningsrummet bliver dog noget anstrengt, når træneren konstant sviner spillerne til. Vi finder det meget påfaldende, at der stort set ikke var problemer med ambulancekørselen før september 2009 og lige så påfaldende, at der ikke har været andet end problemer efter september 2009, hvor den nye reform trådte i kraft”, lyder det fra KbaK-formanden.

Mens kritikken af det nye beredskab har været hård fra både 3F/Chaufførernes Fagforening og Brandfolkenes Organisation, så har KbaK hidtil holdt lav profil, men nu er den faglige klub ved at have fået nok. “Jeg har siden starten på den nye struktur appelleret til mine kollegaer om at besinde sig og give det en chance, men for mange af dem er bægeret ved at flyde over. Ambulancetjenesten befinder sig på randen af et sammenbrud og nu må politikerne tage ansvaret for det, de har sat i værk, og se at få løst problemerne. Vi vil som faglige organisationer meget gerne bidrage konstruktivt til en løsning, hvis man ellers vil lytte”, siger Peter Ørnbo.

Annonce