Mobil behandlingsplads bliver atter sat ind i december-weekenderne

Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab

Weekenderne i december er erfaringsmæssigt meget travle for både alarmcentralen, ambulanceberedskabet og akutmodtagelserne. For at aflaste dem og være tæt på borgerne, stiller Region Hovedstadens Akutberedskab også i år en mobil behandlingsplads op ved Rådhuspladsen. Her kan borgerne komme ind fra gaden og blive behandlet.

Fra fredag den 1. december 2023 kan man i weekenden komme ind fra gaden og blive behandlet på Regnbuepladsen ved Københavns Rådhus i aften- og nattetimerne. Behandlingspladsen vil holde åbent fredag og lørdag nat fra kl. 20 til kl. 05. Her kan borgere få hjælp til at vurdere en skade, et ildebefindende eller andre akut opståede sundhedsproblemer.

”December er traditionelt en meget travl måned for akuttelefoner, akutmodtagelser og ambulancer, og vi vil gerne forebygge ventetid samtidig med, at vi øger trygheden i nattelivet. Derfor har vi besluttet også i år at køre den mobile klinik ind i centrum af København, hvor den er nem at få øje på og finde for dem, der kommer galt afsted i nattelivet”, siger Christoffer Buster Reinhardt (C), som er regionsrådsmedlem og formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

Den mobile behandlingsplads er 17 meter lang og rummer 130 m2 behandlingsplads. Den vil blive bemandet af en læge og behandlingssygeplejersker.

”Rigtig mange kan være i tvivl om, hvad de skal stille op med en flænge eller anden skade, som de har fået under en våd aften i byen. Med den fremskudte behandlingsplads kan vi hjælpe nogle af dem, som ellers ville ringe til os eller skulle forbi en akutmodtagelse. Vi hjælper også borgere, der bor i nabolaget, forbipasserende eller hjemløse, som har behov for at blive tilset af en sundhedsfaglig. Og så vil vores vagtcentral også kunne henvise folk til behandlingspladsen”, fortæller Anders Damm-Hejmdal, som er cheflæge for 112 og Ambulance i Region Hovedstaden.

Samarbejdspartnere kan henvise til behandlingspladsen

Det er tredje gang, Region Hovedstadens Akutberedskab opstiller den mobile behandlingsplads i centrum af København i julen.

”December er højsæson for fester og sammenkomster i byen, og selvom det kan være festligt, medfører det også ofte skader, når berusede mennesker samles. Derfor er vi glade for at have den mobile behandlingsplads, der kan hjælpe de mange, som vi desværre ved får behov for hjælp i nattelivet”, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Akutberedskabet har vi en række samarbejdspartnere – bl.a. Københavns nærpoliti, Natteværterne under Københavns Kommune og flere andre – som også er opmærksomme på den mobile behandlingsplads og kan guide folk derhen ved behov.

”Vi deler flyers ud til caféer og beværtninger i området og gør også opmærksom på behandlingspladsen på sociale medier og i pressen. Med behandlingspladsen håber vi, at det bliver lidt tryggere at færdes i nattelivet i december”, siger cheflæge Anders Damm-Hejmdal.

Den mobile behandlingsplads kan behandle op til 40 personer på én gang. Den medbringer 30 bårer og 16 båreunderstel på hjul. Desuden medbringes bl.a. sug, medicinsk ilt og to højtrykstelte på hver 46 kvadratmeter. Køretøjet vejer 30 ton og er 16,5 meter langt, 4 meter højt og 2,55 meter bredt. Behandlingspladsen anvendes normalt ved større planlagte events som Distortion og Folkemøde, men den blev f.eks. også brugt ved skudepisoden i Fields i 2022.

Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab

Annonce