Sundhedsministeren: Situationen i Region Hovedstaden er under al kritik

Hver måned er 450 ambulancer mere end 28 minutter om at nå frem med kørsel 2 til ulykkesramte i hovedstaden. Det får nu sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til at kræve handling, og han betegner situationen i Region Hovedstaden som uacceptabel og under al kritik. Også Socialdemokraterne på Christiansborg sender nu et klar signal til deres partifælle, regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen, om at omlægningen af akutberedskabet skal tages op til revision, og regionsrådsformanden vil nu have sine egne embedsmænd til at analysere problemerne.

Det er Region Hovedstadens egen statistik, som viser, at der hver måned er ca. 450 ambulancer med kørsel 2, som er over 28 minutter om at nå frem til patienterne. Alene i indre København sker det i ca. 200 tilfælde om måneden.

Alarmcentralen i København drives af Københavns Brandvæsen. Her understreger man, at problemerne skyldes, at der er for få ambulancer, efter at regionen reducerede antallet fra 90 til 47 fra 1. september i år. “Vi har aldrig før oplevet, at det for hver tiende ambulance, der sendes som kørsel 2, tager mere end en halv time at nå frem. Tidligere lå vi under 20 minutter i hele København, og folk kan ikke forstå, hvorfor det skal tage så lang tid”, siger lederen af alarmcentralen, Kim Jakobsen, til Politiken. Ifølge Kim Jakobsen er situationer med en ventetid på over en time dagligt forekommende, og alarmcentralen oplever ofte, at regionens vagtcentral omdisponerer allerede afsendte ambulancer, fordi der er mangel på ambulancer.

“Det her er under al kritik. Det ikke acceptabelt. Men det er Region Hovedstaden og dens formand, Vibeke Storm Rasmussens, ansvar at rette op på det her. Spørgsmålet er, om det er ambulanceoperatøren, der svigter, eller om dette er niveauet, som regionen ønsker”, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til Politiken.

Også Socialdemokraterne på Christiansborg sender nu en skarp hilsen til partfællen, regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen: “På baggrund af de sager, der har været fremme, forventer jeg klart, at Region Hovedstaden tager deres omlægninger op til revision. Måske har regionen skåret for langt ind til benet”, siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Vibeke Storm Rasmussen mener imidlertid ikke, at problemerne nødvendigvis skyldes, at der er for få ambulancer: “Jeg vil gerne have en analyse fra mine fagfolk af, hvad der sker. Hvis vi skal bruge penge på flere ambulancer, skal vi være sikre på, at det er det rigtige”, siger hun til Politiken.

Annonce