Frygter at Sveriges næststørste ambulanceoperatør er ved at gå konkurs

Den næststørste ambulanceoperatør i Sverige, Sirius Humanum, har store økonomiske problemer, og der er frygt for, at selskabet – der blandt andet står for ambulancekørslen i størstedelen af Skåne – kan være på vej mod en konkurs. Sirius Humanum har meddelt medarbejderne, at de på grund af selskabets nuværende situation ikke skal forvente nogen lønstigning i år, hvilket yderligere har sat gang i rygterne om de økonomiske problemer, og mandag havde Sirius Humanum så et krisemøde med Region Skåne.

Falck er størst på det svenske marked for ambulancekørsel, mens Sirius Humanum efter overtagelsen af omkring halvdelen af ambulancekørslen i Region Skåne er næststørst. Nummer tre på markedet er Samariten, der er kendt for sit kortvarige indtog i Danmark.

På det seneste har Sirius Humanum forhandlet løn med ambulancepersonalet, og selskabets udspil har været, at der ikke kommer nogen lønstigninger – og det er sket under henvisning til, at selskabet er i en svær situation. Det har så fået tillidsmand Rickard Uppenberg til at opfordre medarbejderne til at afvikle ferie og afspadsering hurtigst muligt, da han frygter, at en konkurs kan være nært forestående.

Rickard Uppenberg har tidligere kritiseret materielstandarden i Sirius Humanum, og han lægger ikke skjul på, at hans holdning er, at ambulancekørsel skal ske i offentligt regi. Frem til Sirius Humanums overtagelse af den skånske ambulancekørsel var det da også regionen selv, der varetog opgaven i de pågældende områder, og det regionsansatte ambulancepersonale, som fulgte med over til Sirius Humanum, har længe været utilfredse med deres nye arbejdsgiver.

Det seneste år har omkring 95 af Sirius Humanums medarbejdere i Region Skåne sagt op, og regionen vurderer, at det er en af hovedårsagerne til, at selskabet har underskud på sin skånske ambulancekørsel. Regionen vurderer således, at alene uddannelsen af nye ambulancesygeplejersker har kostet Sirius Humanum 6 mio. kr.

Senest har avisen Skånskan så berettet, at der mandag har været et krisemøde mellem Sirius Humanum og Region Skåne. Regionen bekræfter da også, at Sirius Humanum har økonomiske problemer, men man vurderer ikke, at en konkurs er umiddelbart forestående. Skulle selskabet alligevel gå konkurs, så har regionen en nødplan klar.

Annonce