Hård kritik af alarmcentral i drabssag

Foto: Rigspolitiet

Fyns Politi havde måske ikke stået med en drabssag, hvis politiets alarmcentral havde handlet anderledes, da en alarmoperatør lørdag eftermiddag fik et opkald om en livløs mand i vandet ved Fogense Strand på Nordfyn. For selv om der senere viste sig ikke at være sikre dødstegn på den 22-årige litauiske mand, blev Falck hverken bedt om at sende lægeambulance eller andet redningsudstyr til den nordfynske strand. I stedet blev der sendt en ligvogn – og først da den flere timer senere ankom til sygehuset iværksatte lægerne genoplivningsforsøg.

“Via politiets 112 blev vi udelukkende bedt om at sende en ligvogn til stranden”, fortæller Ole Rasmussen, der er leder af Falck på Nordfyn, til Fyens Stiftstidende. Det tog halvanden time, inden ligvognen ankom til stranden. “For det haster jo ikke, når vi skal ud med ligvognen”, fortæller Ole Rasmussen.

Men da ligvognen nåede Odense Universitetshospital, udviklede sagen sig dramatisk. For lægerne valgte – dog uden held – at iværksætte et genoplivningsforsøg af den litauiske mand. Noget sådant sker kun, hvis lægerne ikke har kunnet finde sikre dødstegn på manden. Litauerens kropstemperatur var på det tidspunkt omkring 24 grader.

Afdelingslæge Frank Pott fra Bispebjerg Hospital har skrevet videnskabelige artikler om menneskers overlevelseschancer i vand. Han mener, at alarmcentralen hos Fyns Politi begik en klar fejl i lørdags. “Det er meget mystisk og underligt, at man kan ende i en situation, hvor læger forsøger at genoplive en person, der er ankommet i en ligvogn. Så er det i hvert fald et klart fejlskøn ikke at få rekvireret en lægeambulance”.

Det er muligt at genoplive folk, selv om de har ligget i vandet et godt stykke tid. Jo koldere vandet er, jo længere tid kan der gå, inden hjerneskade og død indtræder, påpeger overlæge Benedict Kjærgaard fra Aalborg Sygehus i Fyens Stiftstidende. Han er et af landets fremmeste eksperter med hensyn til drukneulykker. Benedict Kjærgaard fortæller om et eksempel fra Norge, hvor en ung kvinde endte med at blive reddet, selv om hun var dybt bevidstløs og havde en temperatur på 13,7 grader.

Den 22-årige litauiske mand er sidst set af vidner lørdag formiddag klokken 11. Det var cirka halv tre samme eftermiddag, at alarmcentralen fik en melding om den livløse krop i vandet. Hos Fyns Politi vil lederen af alarmcentralen have klarhed over, om der er begået fejl fra politiets side i forbindelse med lørdagens episode. “Jeg har sat en undersøgelse i gang. Jeg har bedt om udskrifter af de relevante opkald og skal have talt med de vagthavende betjente, der var på arbejde i lørdags”, fortæller vicepolitiinspektør Torben Schultz. Han regner med at have et overblik på mandag.

Tirsdag blev en 24-årig litauer sigtet og varetægtsfængslet for drab på sin to år yngre landsmand.

Annonce