Nye akutlægehelikoptere har haft seks flyvninger i døgnet

Arkivfoto: Lasse Hyldager

De nye akutlægehelikoptere, der blev etableret den 1. oktober 2014, har ikke haft voldsomt travlt. I gennemsnit har de tre helikoptere således i alt haft seks flyvninger i døgnet. Regionerne, der har ansvaret for helikopterne, fremhæver dog, at den nye helikoptertjeneste er startet uden større knaster, hvilket tilskrives erfaringerne fra de to forsøgsordninger.

I løbet af den første måned har regionernes tre akutlægehelikoptere været i luften i alt 193 gange. Flyvningerne er fordelt med 55 fra basen i Billund, 80 fra Ringsted og 58 fra Skive. Størstedelen af flyvningerne er sket til skadesteder i Region Midtjylland, der tegner sig for 63 flyvninger, mens Region Hovedstaden kun har haft 14 flyvninger.

”I løbet af den første måned har vi fløjet i gennemsnit seks gange i døgnet. Det er det samme mønster forsøgsordningerne tegnede, og det vi har planlagt den nye, landsdækkende ordning efter. Det er blevet hverdag for den døgndækkende ordning, og når det er gået uden større knaster, kan vi takke forsøgsordningerne, der kom før os i Skive og Ringsted”, siger lægefaglig leder af ordningen Troels Martin Hansen.

Forsøgsordningerne varslede også, at akutlægehelikopterne primært skulle flyve mellem landets yderområder og hospitaler med højt specialiseret behandling. Dette mønster går igen i den landsdækkende ordning og dermed også Region Syddanmark, der ikke tidligere har haft samme grad af dækning som resten af landet, men som nu er dækket ind fra primært akutlægehelikopteren i Billund.

Forsøgene kunne af gode grunde dog ikke sige meget om, hvor ofte de tre akutlægehelikoptere ”hjælper” hinanden. ”Men det sker faktisk jævnligt, at akutlægehelikopterne har fløjet på opgaver i regioner, der ligger langt væk fra deres hjembaser”, fortæller Troels Martin Hansen.

Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Syddanmark driver i fællesskab Danmarks tre gule akutlægehelikopter. Helikopterne og deres besætninger er et supplement til blandt andet ambulancer og akutbiler, og de er bemandet døgnet rundt.

Annonce