Udsigt til at tysk akutlægehelikopter fortsat skal dække i Sønderjylland

I 2022 udløber den nuværende kontrakt om, at Region Syddanmark kan trække på den tyske akutlægehelikopter, der har base i Nibøl ca. 15 km. fra den danske grænse. Helikopteren supplerer de fire danske akutlægehelikoptere, og den tilkaldes mellem 30 og 60 gange om året. Region Syddanmark lægger op til at forlænge kontrakten, der årligt koster ca. 1,4 mio. kr.

Det var det daværende Sønderjyllands Amt, som i 2005 startede samarbejdet med den tyske organisation DRF, der driver akutlægehelikopteren i Nibøl.

Helikopteren dækker i dag et område, der svarer til den gamle Tønder Kommune, den gamle Højer Kommune, den gamle Tinglev Kommune samt den gamle Bov Kommune. Her supplerer den det danske beredskab, hvor den nærmeste helikopter har base i Billund.

Vil forlænge på uændrede vilkår

Region Syddanmark betaler årligt ca. 1,4 mio. kr. til DRF, men den nuværende kontrakt, der blev indgået i 2018, udløber den 31. januar 2022. DRF har dog tilkendegivet, at de gerne vil fortsætte samarbejdet på uændrede vilkår.

Normalt ville en kontraktforlængelse skulle i udbud, men Region Syddanmark vurderer, at DRF er eneste mulige tilbudsgiver. Kontrakten er således ikke stor nok til, at den kan finansiere en selvstændig helikopter, og derfor vil det kun være en operatør med et eksisterende beredskab i området, som kan løse opgaven. Derfor lægger regionen op til, at der alene offentliggøres en besked om, at regionen påtænker at indgå kontrakten med DRF. Såfremt der mod forventning skulle være andre interesserede, kan de så melde sig.

Det er politikerne i regionsrådet, som skal tage stilling til kontraktforlængelsen.

Annonce