Region vil kæmpe mod planlagt placering af akutlægehelikopter

Kampen om placeringen af de to akutlægehelikoptere, der fremover skal dække Jylland, er gået i gang. Skive og Billund er favoritter til at blive baser for helikopterne, men Region Nordjylland går nu til kamp mod placeringen i Skive. Ifølge regionen vil hver tredje nordjyde ikke blive dækket, hvis helikopteren placeres i Skive, mens 90 % af borgerne i de øvrige regioner vil kunne få hjælp fra en helikopter. Dermed bliver ordningen slet ikke landsdækkende, siger regionsrådsformanden.

Beslutningen om akutlægehelikopternes placering ventes at blive truffet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, og regionsrådsformand Ulla Astman fra Region Nordjylland har satset på en placering i Aalborg, så flere nordjyder kunne blive hjælp end med den nuværende placering i Karup. Hvis Aalborg ikke bliver løsningen, så vil en løsning med placering i Skive få betydning for mange nordjyder, der ikke får andel i den landsdækkende ordning. Men regionsrådsformanden er klar med et kompromisforslag.

”Med en placering i Skive afskæres en tredjedel af nordjyderne for hjælp af helikopteren, mens de andre regioners borgere er dækket med mere end 90 procent. Det giver ikke en landsdækkende ordning med mine briller. Derfor foreslår jeg, at helikopteren placeres i Aars. På den måde får flere borgere gavn af helikopteren, og vi kan dermed se på det i højere grad som en landsdækkende ordning”, siger Ulla Astman.

Ulla Astman henviser til, at med en placering i Skive dækker helikopteren kun 65 % af den nordjyske befolkning, mens dækningen i Region Midtjylland bliver 95 % – i øvrigt det samme som dækningen i Region Sjælland og Region Hovedstaden. Flyttes helikopteren i stedet til Aars, vil 85 % af Nordjylland blive dækket, mens dækningen i Region Midtjylland falder til 84,6 %. Dermed vil den samlede dækning være stort set uændret.

Regionens beregning tager udgangspunkt i 25 minutters flyvetid fra basen, og det giver en dækningsradius på 79 kilometer.

Annonce