Sygeplejersker på AMK-vagtcentral besvimer af stress

De sygeplejersker, som varetager den sundhedsfaglige visitation på AMK-vagtcentralen i Region Nordjylland, er så stressede, at flere er brudt sammen under deres vagt. Der meldes om sygeplejersker, der er besvimet af udmattelse under vagten og som hyppigt oplever at blive kaldt på job på fridage. Det fremgår af påbud fra Arbejdstilsynet.

Det er Avisen.dk, som har fået indsigt i påbuddene fra Arbejdstilsynet.

“Medarbejdere udtrykker i denne sammenhæng bekymring for aktuel udbrændthed i personalegruppen samt bekymring for både kollegers og egen ve og vel på kort og på langt sigt,” står der i påbuddet, hvor Arbejdstilsynet også beskriver, hvordan en ansat gennem en periode har intensiveret arbejdet og taget meget overarbejde, hvorefter hun besvimer på vagtcentralen under et opkald. Tilsynet kritiserer også, at der generelt ingen pauser er under vagten for sygeplejerskerne. For eksempel er der ikke altid tid til at tage en tissepause, skriver den tilsynsførende.

AMK-vagtcentralen er ramt af mange sygemeldinger, og det giver en del overarbejde for de andre, konkluderer tilsynsteamet fra Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet har nu pålagt Region Nordjylland at nedbringe både arbejdsmængden og tidspresset.

Handleplan er kun delvist igangsat

Men selvom påbuddet faldt allerede i sommeren 2014, er det begrænset, hvad der er sket siden, lyder det fra tillidsrepræsentant Mai-Britt Kristiansen. Hun fortæller, at der blev lavet en handleplan. Men den er kun delvist iværksat, og det mærkes på medarbejderne.

”Vi elsker vores job, men vi kan ikke holde til det. Vi brænder ud. Der er en risiko for, at de erfarne stopper, fordi de ikke vil være med mere”, siger Mai-Britt Kristiansen til Avisen.dk.

Chef: Der er rettet op på størstedelen af problemerne

Vagtcentralens chef, Jan Lindberg, er ærgerlig over påbuddet, men han mener, at arbejdsmiljøet er blevet bedre. ”Vi bryder vi os ikke om at få påbud. Vi vil jo gerne sikre, at arbejdspladsen har glade ansatte, og at de kan yde den rigtige hjælp til de mennesker, der ringer ind og har behov for hjælpen”, siger Jan Lindberg til Avisen.dk.

Han mener, at der er rettet op på størstedelen af de arbejdsmiljøproblemer, der har været. Ledelsen har for eksempel opnormeret vagtcentralen med to stillinger, pointerer vagtcentralchefen.

Annonce