Region Midtjylland har nu overtaget ambulancekørslen i Aarhus

Fra i dag er det Region Midtjyllands egen ambulancetjeneste, som står for ambulancekørslen i Aarhus. Det er første trin i en hjemtagning fra Falck, hvor de næste trin følger den 1. marts og den 1. april. Her bliver opgaverne i blandt andet i Silkeborg, Herning og Holstebro hjemtaget. Samtidig hjemtages fem akutlægebiler, hvorefter alle 10 akutlægebiler drives af regionen. 

Ændringen sker på baggrund af en politisk beslutning fra januar 2020 om at hjemtage en del af Region Midtjyllands ambulancer.

”Regionsrådet mener, at der er brug for at styrke konkurrencen på ambulanceområdet. Derfor gør vi det med hjemtagelsen tydeligt, at vi også selv kan køre ambulancer. Man kan sige, at vi gør det tydeligt, hvor langt vi mener fremtidens ambulancer bør kunne køre på skattekronerne”, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Udbud og kontrolberegninger har vist, at regionen kan spare penge på at drive flere ambulancer selv.

”En del af besparelsen bruger vi til at styrke ambulancedriften med flere elever, flere paramedicinere og mere efteruddannelse til ambulanceredderne”, fortæller Anders Kühnau.

”Vores mål er at levere den bedst mulige service til borgerne, og det kræver dygtige og engagerede ambulancereddere og akutlæger. Derfor vægter vi et godt arbejdsmiljø med gode muligheder for efteruddannelse og høj sundhedsfaglighed for alle”, siger Henning Voss, der er præhospital direktør i Region Midtjylland.

Nye ambulancer og ambulancebaser

Ambulancedriften varetages af Præhospitalet i Region Midtjylland, som har anskaffet 23 nye ambulancer. De nye køretøjers sikkerhed er blandt andet optimeret med adaptiv fartpilot og frontassistent, der advarer om mulige kollisioner. Nye elektriske bårer giver desuden mere sikkerhed for patienterne og bedre arbejdsmiljø for redderne.

”Det gode arbejdsmiljø og sikkerheden har været omdrejningspunktet for valg og indretning af ambulancen. Det er jo reddernes arbejdsplads, både når de kører og når de behandler patienterne i bårerummet, så det skal fungere optimalt. Derfor har vi haft redderne selv med på råd i udviklingen”, fortæller Henning Voss.

For at sikre optimale responstider har Præhospitalet etableret ambulancebaser forskellige steder i Aarhus. Der er blandt andet indledt et samarbejde med Østjyllands Brandvæsen, og to af de nye baser er placeret på brandstationerne i Ny Munkegade i centrum og på Søren Nymarks vej i den sydlige del af Aarhus. I løbet af 2021 bliver der desuden etableret en større base på den nye station i Aarhus Vest.

Yderligere hjemtagning i den kommende tid

Den 1. marts 2021 og den 1. april 2021 begynder Præhospitalet også at drive ambulancer andre steder i regionen, blandt andet i Silkeborg, Herning og Holstebro. Samtidig hjemtages fem akutlægebiler, hvorefter alle regionens 10 akutlægebiler drives af Præhospitalet.

Sidst på året hjemtager Præhospitalet på baggrund af en regionsrådsbeslutning fra oktober 2020 endnu flere ambulancer. Herefter skal regionen samlet drive i alt 42 ud af 70 ambulancer, svarende til 60 pct. De øvrige ambulancer drives af Falck og Samsø Redningskorps.

Annonce